Lowlands in 2019 Beeld © ANP

Klap voor evenementenbranche, tot 1 september geen meerdaagse festivals

26 juli 2021 13:03

Alle meerdaagse evenementen met overnachting gaan tot 1 september niet door. Dat heeft demissionair premier Rutte zojuist bekendgemaakt. Dat betekent dat er definitief een streep gaat door popfestival Lowlands. De zorgen om de deltavariant van het coronavirus zijn te groot. "De besmettingen dalen, maar het blijft spannend", zei Rutte.

Het kabinet vindt het niet verantwoord om de meerdaagse festivals door te laten gaan. "Helaas, dat moet ik wel zeggen", zei Rutte. Voor eendaagse festivals is er nog geen duidelijkheid.

Die knoop wordt in principe op 13 augustus doorgehakt, maar festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren spannen een kort geding aan om voor 1 augustus duidelijkheid af te dwingen. Ook de Formule I in Zandvoort krijgt op 13 augustus duidelijkheid:

Meerdaagse evenementen geschrapt: '13 augustus beslissing over Formule 1'

01:43

Lowlands

Lowlands stond gepland van 20 tot 22 augustus in Biddinghuizen en trekt 60.000 bezoekers. Een week daarna is Down the Rabbit Hole, op hetzelfde terrein. Ook dat festival gaat dus niet door, net als Mysteryland. 

Het kabinet maakte eerder al bekend dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus niet doorgaan. Daarna zou het kabinet zich er opnieuw over uitspreken. De organisatie van Lowlands had ook gevraagd om duidelijkheid van het kabinet omdat de organisatie voorbereidingstijd nodig heeft. 

Reisadvies

Nederland gaat vanaf morgen minder snel een oranje reisadvies geven voor andere landen binnen de Europese Unie. Maar wie terugkeert uit een land met een geel reisadvies, heeft binnenkort een coronabewijs nodig. Dat heeft demissionair coronaminister Hugo de Jonge bekendgemaakt.

Reactie Lowlands: 'Verdrietig nieuws'

"Een enorm bittere pil, want de afgelopen maanden gingen de ontwikkelingen rondom corona overduidelijk de goede kant op. Op basis daarvan waren wij vol enthousiasme begonnen met de voorbereidingen voor Lowlands en stonden alle artiesten, leveranciers en vooral ook jullie in de startblokken voor een fantastisch weekend in de polder."

"We zijn net zo diep teleurgesteld als jullie: twee jaar op rij geen Lowlands is onvoorstelbaar, ook voor de artiesten, toeleveranciers, cateraars, hun personeel en honderden zzp-ers."

Alle kaartkopers ontvangen automatisch een refund voor hun tickets die in 2020 en 2021 zijn gekocht. Hierover wordt binnenkort een mail met alle details verstuurd. 

Bekijk ook: vaccinatiebereidheid stijgt: 'Ik wil naar een festival'

Bekijk ook: vaccinatiebereidheid stijgt: 'Ik wil naar een festival'

01:56

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!