Sonja Bakker 2018 Beeld © ANP

Sonja Bakker van Instagram verwijderd na beschuldiging plagiaat

20 augustus 2021 11:07

Met haar tientallen afslankboeken en jarenlange ervaring zou je denken dat Sonja Bakker (46) voldoende inspiratie zou moeten hebben voor nieuwe, originele gerechten. Maar zijn de nieuwe ideeën op? De dieetgoeroe zou mogelijk een aantal van haar recente recepten hebben overgenomen van andere sites en op haar online kanalen hebben gedeeld alsof het haar eigen creaties zijn. Foodbloggers die Sonja 'inspiratie' boden, zijn over de kook. En Sonja? Die heeft een SAS-dag.

"Gebruik het harde werk van andere mensen niet voor je eigen business"

Gewokte kip met groenten en een schaaltje rijst of toast met avocado en een eitje, eerlijk toegegeven: het zijn niet de grootste culinaire hoogstandjes. Toch was na het verzinnen van al die weekmenu's bij Sonja Bakker blijkbaar de koek op. Het lijkt erop dat ze andere websites van foodbloggers eens af wilde speuren voor nieuwe ideetjes. En de recepten van Sonja lijken wel érg op het origineel.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker: 'Iedereen heeft donkere periode, maar geef niet op'

Het lijkt erop dat Sonja een kijkje in de keuken nam op sites als Yummly, Rosemarie's Kitchen, Jessica Gavin, Carlsbad Cravings, Garden in the Kitchen en zelfs BBC Food en de recepten daarna via Google Translate heeft vertaald. Zo werd '4 al fresco simply seasoned chicken burgers' al snel '4 eenvoudig gekruide kipburgers'. En de foto's van de foodbloggers komen ook één op één overeen. Na een tijdje speuren kwamen we al zo'n twintig voorbeelden tegen.

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker geeft Barry op Ibiza nog een nieuwe kans

Silvia Ribas Dunnirvine runt al jaren haar succesvolle blog Garden in the Kitchen. Ze focust vooral op gezonde gerechten voor het hele gezin en daar is Sonja natuurlijk ook niet vies van. Zij was zeer geschokt toen ze erachter kwam dat een Nederlandse dieetgoeroe recepten zonder toestemming zou hebben overgenomen. "Ik kon het niet geloven. Ze had er ook niet één gestolen, maar meerdere. Eentje heeft ze zelfs drie keer gedeeld." Nergens bij het recept stond aangegeven dat Silvia de bedenker was. "Het is voor ons zo veel werk om te maken en dat iemand dan net doet alsof het van haar is, is hartverscheurend."

Waar Silvia vooral niet bij kan, is dat Sonja zo'n grote naam is in Nederland. "Als je een kleine blogger bent en je deelt een recept met een paar duizend mensen, dan komt bijna niemand erachter dat je het steelt. Maar nu gaat het om iemand die beroemd is in Nederland." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker deelt beelden van ravage na noodweer

De foodblogger heeft een advocaat in de arm genomen, want zonder toestemming elkaars content gebruiken mag niet. "Hij heeft Sonja via de mail benaderd." Zelf heeft Silvia Sonja ook al eens benaderd via Instagram en mail, maar Sonja zou nog niet hebben gereageerd.

Foodbloggers nemen soms wel recepten van elkaar over, maar dan noemen ze altijd de site of kok waar het recept vandaan komt. Dat is bij Sonja niet het geval. Silvia hoopt dat Sonja haar recepten offline wil halen. "En doe dit alsjeblieft nooit meer. We hebben allemaal onze eigen creativiteit. Gebruik het harde werk van andere mensen niet voor je eigen business."

Wat hier juridisch uit gaat komen is nog maar de vraag, aangezien gerechten in Nederland niet of nauwelijks worden beschermd door het auteursrecht. Maar het zonder toestemming letterlijk overnemen van iemands teksten en foto’s is natuurlijk niet toegestaan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Volgers onder de indruk van sexy foto Sonja Bakker

Inmiddels is het Instagram-account van Sonja offline gehaald. Haar account met zo'n 77.000 volgers werd namelijk massaal gerapporteerd door Instagram-gebruikers. Sonja is op dit moment nog wel actief op Facebook, maar ze heeft de foto's waar het om gaat inmiddels van haar pagina weggehaald. Facebook heeft laten weten dat ze onderzoeken waarom het Instagram-account van Sonja is uitgeschakeld. Volgens Facebook is het niet toegestaan om inhoud op Facebook of Instagram te plaatsen die de rechten van iemand anders schendt, waaronder intellectuele eigendomsrechten (bijvoorbeeld inbreuk op het auteursrecht, inbreuk op handelsmerken, nagemaakte of illegale goederen). "Dit is in strijd met onze communityrichtlijnen en gebruiksvoorwaarden. We hebben een strikt beleid op het gebied van auteursrecht, en we zullen actie ondernemen tegen accounts met herhaalde overtredingen, volgens het beleid van Instagram voor herhaalde inbreukmakers."

De redactie van RTL Boulevard heeft Sonja om een reactie gevraagd, maar zij was tot op heden niet bereikbaar voor commentaar. 

Rob over Sonja Bakker: 'Het is wel haar reputatie die op het spel staat'

06:30

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!