Asterix en Obelix Beeld © ANP

Ophef in Canada om verbranden strips van Asterix en Kuifje

09 september 2021 08:53

Een organisatie van dertig katholieke scholen in de Canadese provincie Ontario is in opspraak geraakt vanwege een boekverbranding. De scholen hebben in totaal bijna 5000 boeken en stripboeken vernietigd die volgens de scholen een ongepast beeld geven van de autochtone bevolking.

Onder de strips bevinden zich exemplaren van Asterix, Kuifje en Lucky Luke, waarin de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking op een volgens de katholieke scholen verkeerde manier worden afgebeeld, meldt de Canadese omroep CBC. De boeken zijn verbrand, maar ook begraven of weggegooid. Op de dertig scholen zitten in totaal zo'n 10.000 leerlingen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eerste tekening van Kuifje levert ruim een miljoen op

De boeken werden geselecteerd door een comité van de scholenraad dat samen met een afvaardiging van de inheemse bevolking een selectie maakte van kinderboeken die vanwege de verbeelding van de inheemse bevolking schadelijk zou zijn. Volgens de commissie zou bijvoorbeeld Kuifje in Amerika uit 1932 'onacceptabel taalgebruik' bevatten en een 'negatieve en beledigende voorstelling' van de inheemse bevolking geven. Ook albums van Lucky Luke en Asterix zijn verbannen, onder meer vanwege het gebruik van de term roodhuiden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Heineken-film verslaat Kuifje nu wel

De 'zuiveringsceremonie' vond al in 2019 plaats, maar de affaire haalde pas deze week de Canadese media. Het ministerie van Onderwijs van Ontario stelt in een reactie dat de keuze van boeken in de schoolbibliotheek de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur is. De leider van de commissie besloot na alle commotie af te treden.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!