Beeld © ANP

Lale Gül heeft nog altijd angstgevoelens na doodsbedreigingen

29 september 2021 14:01

Schrijfster Lale Gül (23) heeft nog steeds angstgevoelens. Dat vertelde haar advocaat vandaag tijdens de strafzaak van de 19-jarige Oguz Ö., die ervan wordt verdacht Gül met de dood te hebben bedreigd. De officier van justitie eist twaalf maanden jeugddetentie, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de tiener.

Ook wil justitie hem een social media verbod opleggen, en eist het Openbaar Ministerie intensief toezicht in het jaar na zijn straf. Justitie noemt de man geradicaliseerd en verdenkt hem ook van diverse bedreigingen met een terroristisch misdrijf. 

Lale Gül volgde de zitting aanvankelijk via een videoverbinding, maar raakte door de houding van Ö. zo gefrustreerd, dat ze daarmee rond het middaguur mee stopte. Gül gaf tijdens haar slachtofferverklaring aan dat ze nog dagelijks angstig is. Daarom wil justitie Ö. ook een contactverbod opleggen en mag de verdachte vijf jaar lang niet naar Amsterdam komen. De officier noemde dit een stok achter de deur zodat hij Gül met rust laat.

Ik ga leven

Ö. heeft bekend dat hij de de schrijfster via verschillende accounts bedreigde. Gül ontving de bedreigingen toen ze thuiskwam na een interview. Ze had toen al tientallen andere bedreigingen gehad van anderen. "Een naar gevoel bekroop me: een gevoel van angst, onbegrip, spijt, vertwijfeling." Gül probeerde zich eerst vast te klampen aan de positieve reacties, maar de angstgevoelens kregen de overhand. De schrijfster kreeg de bedreigingen na de publicatie van haar boek Ik ga leven.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Lale Gül schrijft tweede boek over doodsbedreigingen

In de roman, die gaat over een Turks streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West, is ze kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waar ze mee is opgegroeid.

"Op het moment dat ik mijn inbox opende, zag ik dat een onbekend account mij een foto van een pistool had gestuurd; een pistool dat vastgehouden werd in een mannelijke hand", vertelde Gül. "Mijn hart sloeg over, mijn adem stokte. Het meest intimiderende was dat er geen tekst bij stond, de foto zei kennelijk genoeg." Daarna ontving ze nog minimaal zeven foto’s van een vuurwapen en een filmpje van IS, waarin het martelaarschap werd bezongen.

'Ik voelde echte angst'

"Ik weet niet waarom deze bedreigingen mij zoveel meer hebben aangegrepen. Ik voelde dit keer echte angst. Het greep me naar de keel en zorgde ervoor dat ik niet meer de deur uit durfde." Genieten van het succes van haar boek kon ze niet meer. "Het maakte me opeens niet meer uit. Ik was alleen nog maar bezig met mijn veiligheid. Ik bleef anderhalve week thuis."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Bedreiger schrijfster Lale Gül vandaag voor de rechter

"Ik dacht dat ik gek werd. Ik vermomde me zelfs buiten, keek altijd over mijn schouder, sprong de taxi in als ik de voordeur verliet. En dat is maandenlang zo doorgegaan, ook nadat deze verdachte was opgepakt, en eigenlijk nu nog steeds. Zoveel doet bedreiging met je. Want wat als deze verdachte weer vrijkomt? Of wat als er nog zo’n jongen buiten loopt die wel de daad bij het woord voegt?"

Gül vordert een symbolische schadevergoeding van 500 euro. "Ze is zich bewust dat deze cliënt niet voor alle angst en bedreigingen verantwoordelijk is", legt haar advocaat uit. "Het is haar niet om geld te doen. Ze wil met dit symbolische bedrag een signaal afgeven."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!