Beeld © ANP

Taakstraf en voorwaardelijk cel voor Bryan Roy na bedreigen Rutte

30 september 2021 11:22

Bryan Roy (51) heeft een taakstraf van 80 uur opgelegd gekregen plus een maand voorwaardelijk cel voor het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte (54). De voormalig topvoetballer plaatste eerder op Twitter dat de premier een ‘headshot’ zou krijgen en zou van mening zijn dat de politicus gestraft moet worden en eventueel zelfs geëxecuteerd.

"Ik vecht voor kinderen die zijn misbruikt, verhandeld en mishandeld"

Rutte voelde zich ernstig bedreigd door de tweet en besloot aangifte te doen. Roy werd opgepakt en uit het verhoor werd al gauw duidelijk dat hij zeer vijandige gevoelens tegenover Rutte heeft. Zo denkt hij dat de premier meewerkt aan het terugbrengen van de wereldbevolking tot 5 miljoen mensen en dat corona hiervoor wordt ingezet. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nada van Nie liet huwelijk te lang doorsudderen

Hij zou de tweet geplaatst hebben omdat hij 'vecht voor de kinderen die misbruikt worden'. "Ik vecht voor kinderen die zijn misbruikt, verhandeld en mishandeld", zo verklaarde hij tijdens zijn verhoor. Roy is ervan overtuigd dat Rutte hier schuldig aan is en voor een oorlogstribunaal moet verschijnen. Ook zou hij van mening zijn dat de premier een 'headshot' moet krijgen, gestraft moet worden en eventueel zelfs geëxecuteerd. "Hij wordt geëxecuteerd, zo gaat dat. Ik ga dat niet doen, maar hij zal ervoor moeten boeten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bryan Roy hoopt dat Depay gaat verrassen

Het Openbaar Ministerie eiste een onvoorwaardelijke celstraf van zes weken. Volgens het OM weegt het extra zwaar mee dat Roy als bekende Nederlander met 11.000 volgers op Twitter relatief veel invloed heeft. Ook zou zijn bericht het coronabeleid van de overheid hebben ondermijnd.

Bovendien erkent hij geen schuld en zou er gevaar voor herhaling zijn. Roy stopte namelijk met Twitter en haalde zijn berichten daar weg, maar riep zijn volgers deze week op om hem te volgen op de chatdienst Telegram. Volgens het AD leek het er sterk op dat hij daar verder gaat met het verspreiden van complottheorieën.

Roy was vandaag zelf niet aanwezig bij de rechtszaak.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Arjen Lubach maakt gehakt van 'complotdenker' Lange Frans

Roy maakte in 1987 op 17-jarige leeftijd zijn debuut bij Ajax als linksbuiten. In 1992 ging hij naar het Italiaanse Foggia en later speelde hij onder andere voor Nottingham Forest en Hertha BSC. Hij kwam maar liefst 32 keer uit voor Oranje en was tot 2015 jeugdtrainer bij Ajax. Bryan was van 1993 tot 2008 getrouwd met presentatrice Nada van Nie, met wie hij twee kinderen kreeg.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!