Holleeder Beeld © ANP Foto

Holleeder spreekt voor het eerst over dood Peter in hoger beroep

1 oktober 2021 16:12

De tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder (63) heeft zich voor het eerst uitgelaten over de dood van Peter R. de Vries. Tijdens een zitting in zijn hoger beroep nam hij het woord.

"Ik vind het heel erg"

Holleeder zei te twijfelen of hij er iets over moest zeggen. Dinsdag was er ook al een zitting en werd zijn zus Astrid gehoord als getuige, net als vandaag. Mede door de getuigenissen van de zussen Astrid en Sonja, die door Peter R. in contact waren gebracht met justitie, en opnames die zij maakten van belastende gesprekken met hun broer, kreeg Holleeder levenslang voor het opdracht geven tot liquidaties.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Zonder Peter R. had Holleeder-proces nooit plaatsgevonden'

Nadat het verhoor van Astrid klaar was, richtte Holleeder zich tot het gerechtshof: "Ik vind het heel erg, met name voor hemzelf, zijn kinderen en Jacqueline. Ik heb een mooi interview gezien bij Khalid met zijn zoon. Dat ging over zijn vader. Het mooiste was dat je beelden ziet vanaf het moment dat hij bij De Telegraaf werkt. Dat gaat helemaal door. Ik heb daar goede herinneringen aan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter: 'Ik geloof niks van uitspraken Willem Holleeder'

Daarmee doelt Holleeder op de jaren tachtig, toen Peter R. namens De Telegraaf verslag deed van de ontvoering van Alfred Heineken, door onder anderen Holleeder en Cor van Hout. Door dat contact bouwde hij met Van Hout een vriendschap op. Sonja was getrouwd met Van Hout. Holleeder vervolgt: "In 2006 ben ik opgepakt. Daarna heeft hij me altijd verdedigd. Hij kon nooit geloven dat ik dat had gedaan, die liquidaties. Ik heb ook nooit met hem daarover gesproken. Maar, ik kom in 2012 vrij en dan gaat het spel van Astrid spelen. Die is hij gaan geloven, maar hij heeft me geen hoor en wederhoor gegeven. Ik had hem gewoon kunnen zeggen dat het onzin was. Maar ik had pech, want hij was getuige. Hij kon daardoor niet naar de inrichting komen. Ik dacht: er komt wel een moment om het met hem te bespreken, maar dat moment is er niet meer. Dat is wat ik erover wil zeggen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John van de Heuvel kijkt met ongeloof naar hoger beroep Holleeder

Het hoger beroep ging na de reactie van Holleeder verder met de stand van zaken. Maandag en dinsdag zal Sonja worden gehoord. Het verhoor van Astrid leverde in eerste aanleg nog veel gebakkelei op tussen haar en haar broer, maar dat viel dinsdag en vrijdag mee. Wel betichtte hij haar van het vertellen van leugens. "Ik kon erom lachen als het niet om levenslang gaat. Onbegrijpelijk."

Ook koning Willem-Alexander stond onlangs nog tijdens zijn troonrede stil bij de moord op Peter. R de Vries.

Koning: 'Moord op Peter R. de Vries is nieuw dieptepunt'

01:10

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!