Beeld © ANP

Advocaat aangehouden, neef van Ridouan Taghi, mogelijk uitbraakpoging gepland

08 oktober 2021 16:19

Eén van de advocaten van Ridouan Taghi is aangehouden in de zwaarbewaakte Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Het gaat om de 38-jarige Youssef T., een neef van Taghi. Hij kon Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, in de gevangenis ongehinderd bezoeken. Tijdens die bezoeken zouden boodschappen zijn uitgewisseld.

Uit gesprekken tussen de neef en Taghi zou ook blijken dat die vermoedelijk bezig was met een uitbraakpoging. De aangehouden Youssef T. wordt formeel verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord:

Het OM zegt dat er aanwijzingen bestaan dat Taghi op zoek is geweest naar adresgegevens van gevangenispersoneel.

Uitbraakpoging

De advocaat is volgens het OM sinds maart vaak urenlang op bezoek geweest in de EBI. Ook had hij tientallen keren telefonisch contact met Taghi. Door hun relatie advocaat-cliënt hadden zij het recht om vertrouwelijk met elkaar te kunnen spreken en documenten uit te wisselen.

In eerste instantie was hem de toegang geweigerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen, maar dat werd opgeheven toen de deken van de orde van advocaten vaststelde dat T. geen misbruik maakte van zijn rol. De deken heeft het recht om alles te doorzoeken in het kantoor van een advocaat. 

De deken is momenteel onbereikbaar. Inmiddels valt het kantoor van T. door verhuizing onder een andere deken. Die was vandaag bij de doorzoekingen aanwezig, maar zegt niets te weten over het eerdere onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dekker snapt verbazing over bezoek neef Taghi, 'mogelijk strengere regels'

De recherche kwam de neef van Taghi op het spoor door een onderzoek naar de mogelijkheden van Ridouan Taghi om te communiceren met de buitenwereld. Uit onderschepte versleutelde telefoonberichten kwam de verdenking naar voren dat hij vanuit de EBI zijn criminele werk voortzette.

In de zomer kwam zijn neef en advocaat in beeld. Die zou zijn positie als advocaat misbruiken door als boodschapper op te treden.

Aantekeningen in beslag genomen

Na de aanhouding van T. zijn het kantooradres in Utrecht en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht. Er zijn notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Ook de cel van Taghi is doorzocht.

De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!