Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Deepfake-filmpje van Mark Rutte over klimaat gaat viral

28 oktober 2021 08:58

'De Correspondent' heeft donderdag een deepfake-filmpje van demissionair premier Mark Rutte (54) geplaatst. In de nep-toespraak, die niet van echt te onderscheiden is, luidt Rutte de noodklok over de klimaatveranderingen en kondigt hij aan verregaand beleid door te voeren.

De 'nep-Rutte' zegt in de film van 7 minuten dat de klimaatveranderingen zorgen baren omdat de zeespiegel in 2150 met 5 meter zal zijn gestegen. Hij erkent dat zijn kabinetten de problemen te weinig aandacht hebben gegeven. De Correspondent zegt in de toelichting met het filmpje duidelijk te willen maken hoe doortastend klimaatleiderschap er uit zou kunnen zien.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Uitgesproken Bryan Roy krijgt taakstraf voor bedreigen Mark Rutte

Het journalistieke platform heeft het filmpje geplaatst met een uitgebreide toelichting over het hoe en waarom, en zegt zich bewust te zijn van de risico's van het verspreiden van een deepfake-filmpje in tijden van 'fake news'. De Correspondent laat er dus geen twijfel over bestaan dat het geen echte opname is van Rutte. Voor een deepfake worden bestaande beelden en stemgeluid gebruikt om een nieuwe opname te maken, die dus niet echt is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mark Rutte krijgt veeg uit de pan: 'Signaal Unmute Us moet een keer binnenkomen'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!