Beeld © Petra Urban/RTL Nieuws/ANP

OM eist 20 jaar cel tegen Jos B. in hoger beroep Nicky Verstappen

15 november 2021 19:42

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 20 jaar cel geëist tegen Jos B. in de zaak Nicky Verstappen. De rechtbank legde hem vorig jaar een celstraf op van 12,5 jaar, waarna zowel het OM als B. in hoger beroep ging.

In het hoger beroep van vandaag zei het OM dat ze B. wel toerekeningsvatbaar achtten, en daarom een hogere celstraf eisten dan het OM in de eerste aanleg. Er werd geen tbs geëist. Het OM noemde het 'niet de meest passende maatregel' in het geval van Jos B.

Het is nog niet duidelijk wanneer het hof in Den Bosch uitspraak doet.

Familie 'erg geraakt'

De familie van Nicky Verstappen vindt de eis van twintig jaar tegen verdachte Jos B. een "hele terechte eis". "Het kan natuurlijk nooit hoog genoeg zijn." Dat zei advocaat Wendy van Egmond namens de familie na afloop van de zitting.

"De familie is erg geraakt door hoe het requisitoir gebracht is. Er is heel veel tijd in gestoken, niet alleen inhoudelijk. Er zat een warmte in, en dat is goed voor ze." Van Egmond denkt niet dat de familie de zaak nu kan afsluiten. "Daar zijn ze nog niet aan toe, dan moet de zaak eerst helemaal afgerond zijn."

Jos B. wil vrijspraak

Vorig jaar achtte de rechtbank bewezen dat Jos B. Nicky heeft ontvoerd en misbruikt en dat hij kinderporno in het bezit had. 

Het OM is toen in hoger beroep gegaan, dat vindt dat er sprake van is van opzettelijk doden. Jos B. ging op zijn beurt in hoger beroep omdat hij zegt dat hij niets te maken heeft met de dood van het jongetje, en wil dus worden vrijgesproken.

Gerald Roethof, de advocaat van Jos B. laat weten niet verrast te zijn door de eis van het OM. "We wisten van tevoren dat als er een hoger beroep zou volgen, het OM er fors in zou gaan. Ik vind de eis dus niet verrassend, maar wel onterecht. Mijn cliënt moet worden vrijgesproken, zo eenvoudig is het."

Opvallende getuige

Het hoger beroep begon vorige week. Tijdens de eerste dag in de zaak bleef Jos B. bij zijn ontkenning: hij heeft de jongen niet om het leven gebracht, zegt hij. B. barstte in huilen uit toen hij vertelde hoe hij het lichaam van de volgens hem al overleden jongen vond. 

Het hoger beroep draait voor een groot deel om een opvallende getuige. Het gaat om Bekir E., de moordenaar van de scholiere Hümeyra. Bekir E. beweert dat Jos B. in de de cel aan hem heeft bekend dat hij betrokken is bij Nicky's dood. De twee zaten enkele maanden in dezelfde penitentiaire inrichting in Vught. 

Volgens E. vertelde B. dat hij Nicky 's nachts tegenkwam nadat hij zijn tent op de Brunssummerheide verliet om naar de wc te gaan. Hij zou de jongen hebben opgetild en een hand over zijn mond hebben gelegd, waardoor Nicky zou zijn overleden. B. ontkent dat hij met E. heeft gesproken over Nicky Verstappen.

Tot vandaag had het OM zich nog niet uitgelaten over de betrouwbaarheid van deze getuige. Het gerechtshof in Den Haag zei dit jaar tijdens het hoger beroep van E. dat hij geen boodschap heeft aan de wet. "Hij is sterk egocentrisch, overmatig impulsief en agressief."

Wat is er gebeurd? 

Nicky Verstappen ging op zaterdag 8 augustus 1998 naar een vakantiekamp op de Brunssumerheide. Op maandagmorgen 10 augustus bleek dat hij uit zijn tent was verdwenen. Nicky was die ochtend vroeg omstreeks 5.30 uur voor het laatst gezien in zijn tent door een tentgenootje. Het tentgenootje viel weer in slaap en toen hij om 5.55 uur wakker werd, was Nicky weg.

Nadat op maandag en dinsdag tevergeefs naar hem was gezocht, werd Nicky op dinsdagavond 11 augustus gevonden in een met afrastering en prikkeldraad omheind dennenperceel, hemelsbreed 950 meter van het kamp.

De vraag was ook of Jos B. vandaag met zijn zogenoemde kluisverklaring zou komen tijdens de inhoudelijke behandeling. Meer dan twee jaar geleden kwam de kluisverklaring voor het eerst ter sprake. Die had B. volgens zijn advocaat opgesteld, geschreven en in een kluis gelegd 'om te voorkomen dat men straks zegt 'ja, maar die verklaring is afgestemd op het dossier'. Al die tijd heeft B. die verklaring in de kluis gelaten, tot vandaag. 

Zijn advocaat beschreef wat er in die verklaring staat: "Hij vindt een levenloos kind, het kind ligt op de buik, hij draait het kind om. Hij kijkt naar vitale levensfuncties. Het kind is overleden. En hij zit daar. Dat is de kern van het verhaal van cliënt."

Foto van de kluisverklaring.
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Na 2 jaar komt verklaring Jos B. eindelijk uit de kluis in zaak-Nicky Verstappen

'Niemand weet van de pijn'

Op de eerste zittingsdag, vorige week, kwam ook de familie van Nicky Verstappen aan het woord. Nicky's vader, Peetje Verstappen, vertelde dat het voor hem en zijn familie duidelijk is: Jos B. is de moordenaar van hun zoon Nicky. "Niemand weet hoeveel pijn en verdriet wij hebben. Al 23 jaar zijn wij aan het vechten om de moordenaar van Nicky achter de tralies te krijgen." 

Volgens hem was er slechts één iemand die hun slopende strijd begreep: Peter R. de Vries. "Onze steun en toeverlaat is er niet meer. Peter was de drijvende kracht achter alles." In onderstaande video bedanken ze hem tijdens hun verklaring voor zijn steun de afgelopen jaren.

Vader Nicky Verstappen: 'Peter R. was drijvende kracht'

02:40

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!