Royce met zijn vader Peter R. de Vries in 2018. Beeld © ANP

Royce de Vries over beveiliging vader Peter R.: 'Verliep moeizaam'

20 december 2021 01:40

Royce de Vries, de zoon van de deze zomer vermoordde misdaadjournalist Peter R., zegt dat gesprekken over de beveiliging van zijn vader 'moeizaam' verliepen. Zo zou er door overheidsinstanties pas na weken zijn teruggebeld nadat Peter R. vragen stelde over zijn veiligheid. Uit nieuwe beelden blijkt ook dat de misdaadjournalist zich goed realiseerde dat hij gevaar liep door kroongetuige Nabil B. bij te staan.

Dat zei Royce, de zoon van Peter R. de Vries, gisteravond in een interview met Nieuwsuur. De Vries wilde geen persoonsbeveiliging, maar zou wel andere vormen van overheidsbeveiliging hebben overwogen. Camera's en andere moderne technologieën hadden daarvoor ingezet kunnen worden. Maar volgens Royce kwam dat moeizaam van de grond.

'Mails niet goed beantwoord'

"Daar zijn gesprekken over gevoerd en dat is ook niet altijd goed gegaan. Het was bijvoorbeeld wel een patroon dat mails niet goed beantwoord werden of dat er in een heel laat stadium over zijn veiligheid contact met hem werd opgenomen", legt Royce uit. "Terwijl hem bijvoorbeeld was toegezegd dat nog dezelfde dag werd gebeld, werd er uiteindelijk pas na drie weken gebeld. Dus dat ging gewoon allemaal heel moeizaam. De communicatie was gewoon niet optimaal.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Beau schiet vol na zien laatste interview met Peter R. de Vries

Het televisieprogramma toonde gisteravond enkele fragmenten uit een nog niet eerder vertoond interview met Peter R. de Vries. Dat gesprek was in februari opgenomen, enkele maanden voor de dood van de misdaadjournalist. Peter R. blikte er terug op de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B., die net als de broer van Nabil B. werd doodgeschoten.

Fragmenten tóch uitgezonden

Nieuwsuur nam het gesprek met Peter R. begin dit jaar op in het kader van onderzoek dat het programma deed naar de moord op Wiersum. Dat het gesprek niet werd uitgezonden had ermee te maken dat het onderzoek nog 'te veel vragen openliet', meldt Nieuwsuur.

In overleg met de familie besloot het programma om delen van het interview nu toch uit te zenden omdat sommige uitspraken met terugwerkende kracht betekenis hebben gekregen.

Bekijk het hele gesprek hier: 

Zo zei Peter R. de vries in het interview over de moord op Wiersum dat dit iets was 'wat je kon zien aankomen'. "Er was al gewaarschuwd. De broer van de kroongetuige was al doodgeschoten. Er was al een bloedbad aangericht in Nederland bij andere mensen die op een of andere manier direct of zijdelings een rol speelden in deze affaire", zei Peter R. de Vries begin dit jaar.

'Iedereen loopt gevaar'

Dat er nooit onderzoek is gedaan naar de rol van de overheid in de zaak, kwam volgens Peter R. mogelijk 'doordat er veel mensen zijn die er belang bij hebben dat de waarheid op dat punt niet helemaal aan het licht komt en dat men elkaar de hand boven het hoofd houdt'. Hij suggereerde dat 'het aantal fouten dat gemaakt was misschien wel groot en heftig is'.

Peter R. de Vries, die na de moord op Wiersum besloot de vertrouwenspersoon van de kroongetuige te worden, realiseerde zich destijds goed dat de hulp die hij bood levensgevaarlijk was. "Iedereen die hem helpt, loopt gevaar", zei hij erover.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. de Vries, Max en #ziekveelliefdevoorruud meest bekeken op Twitter

Royce zei gisteren bij Nieuwsuur dat zijn vader ondanks alles wilde helpen, omdat 'aan de moordenaars van Derk Wiersum duidelijk gemaakt moest worden: jullie kunnen dit wel doen, maar er zullen altijd weer mensen opstaan die die rol van zo'n advocaat overnemen'.

Onderzoek naar beveiliging

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) doet momenteel onderzoek naar de beveiliging van Peter R. De Vries. Op verzoek van onder meer de familie De Vries is dit onderzoek breder getrokken en wordt ook de beveiligingssituatie van de broer van de kroongetuige en van die van Wiersum meegenomen.

Bekijk ook: 'Verdachte in zaak-Peter R. liegt dat hij barst'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!