Lotte (foto familie Lotte)

Celstraffen en tbs voor broers die Lotte (14) doodden: 'Onherstelbaar leed'

23 december 2021 13:08

De twee broers die verantwoordelijk zijn voor de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo krijgen respectievelijk één en twee jaar celstraf. Beide broers krijgen gedwongen jeugd-tbs. Het zijn de maximale straffen die de rechter kon opleggen, omdat de broers ten tijde van het misdrijf 15 en 17 jaar oud waren.

"De verdachten hebben de nabestaanden van Lotte onherstelbaar leed aangedaan", sprak de rechter vanmiddag. De rechtbank is van oordeel dat de broers samen hebben gewerkt en Lotte opzettelijk gedood. "De twee broers hebben Lotte van haar grootste goed, haar leven, beroofd."

Doodslag

Lotte is door verwurging om het leven gekomen en haar lichaam is vervolgens verplaatst en verstopt. Volgens de rechtbank was er geen sprake van voorbedachten rade en dus ook niet van moord, maar doodslag. De uitspraak van de rechtbank in Almelo komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter rekent het de broers zwaar aan dat ze geen openheid van zake hebben gegeven, waardoor de nabestaanden nooit alles zullen weten.

Het lichaam van Lotte (14) werd op 10 januari van dit jaar gevonden in een sloot bij een bedrijventerrein aan de rand van Almelo. Al snel werden de twee broers en hun vader opgepakt. De broers hadden onafhankelijk van elkaar een relatie met haar gehad.

Ruzie

Tussen de oudste en Lotte was onenigheid ontstaan toen hij erachter kwam dat ze een naaktfoto van hem, die hij haar had toegestuurd, naar een of meer vriendinnen had doorgestuurd. Ook zou Lotte hem hebben verteld dat ze zwanger van hem was.

De oudste broer had die dag met haar afgesproken bij het industrieterrein. Ook zijn jongere broer ging mee. Ze waren van plan geweest haar klappen te geven, zei het OM eerder. Daarbij is flink geweld gebruikt en uiteindelijk is ze overleden door verwurging, zo is uit sectie gebleken. Vervolgens hebben de broers het lichaam van Lotte geprobeerd te verstoppen in een sloot.

Zo werken straffen in het jeugdrecht:

De verdachten waren beiden minderjarig op het moment van het misdrijf. De oudste broer werd een maand na zijn arrestatie 18 jaar. In principe worden ze dan volgens het jeugdrecht vervolgd.

Via jeugdrecht is een celstraf van maximaal twee jaar mogelijk, al dan niet met jeugd-tbs. Van belang daarbij is de vraag hoe volwassen zijn gedrag is voor zijn leeftijd. Voor kinderen onder de 16 jaar is het strafmaximum één jaar. Van 16 tot 18 jaar is het maximum twee jaar, maar die kinderen zou je, als het past bij hun ontwikkeling, als volwassenen kunnen berechten. Dan kun je dezelfde straffen als aan een volwassene opleggen.

Daarnaast bestaat de PIJ-maatregel, die ook wel tbs voor jeugd wordt genoemd. Dit kan een rechter opleggen bij een ernstig feit, waarbij de veiligheid in het geding is en de verdachte geestelijk ziek is of een gebrekkige ontwikkeling heeft. Die PIJ kan voor zo'n jongere zeven jaar duren. Het is sinds een aantal jaren ook mogelijk om de PIJ-maatregel na die zeven jaar om te zetten in tbs.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dood 14-jarige scholiere Lotte schokt Almelo, drie aanhoudingen

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!