Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell Beeld © Getty Images

Ghislaine Maxwell op vijf punten schuldig bevonden: 'Gerechtigheid is geschied'

30 december 2021 00:11

De jury die besliste over het lot van Ghislaine Maxwell heeft gesproken. De 60-jarige werd door de twaalf juryleden in de rechtbank van New York op vijf van zes punten schuldig bevonden in het misbruikproces tegen haar. De jury acht bewezen dat ze tussen 1994 en 2004 meisjes ronselde voor haar ex-vriend en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

De twaalf leden moesten per aanklacht tot een unaniem oordeel komen. Die hadden betrekking op sekshandel en illegale seksuele activiteiten. De Britse socialite moet nog in een ander proces terechtstaan voor meineed in een rechtszaak tegen Epstein. Ze kan worden veroordeeld tot in totaal 65 jaar cel, wat de rest van haar leven zou betekenen. Als ze schuldig was bevonden aan alle aanklachten, riskeerde Maxwell tot tachtig jaar gevangenisstraf.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bill Gates: 'Vriendschap met Jeffrey Epstein was een grote fout'

Ghislaine reageerde zwijgzaam op het oordeel van de jury, meldt een verslaggever van de BBC die aanwezig was in de rechtbank. Ze toonde geen enkele emotie. Buiten de rechtbank staat een grote menigte journalisten te wachten op toelichting door een van de aanklagers of juryleden, is te zien op beelden op sociale media.

Volgens openbaar aanklager Alison Moe was ze 'de sleutel' in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De twee waren 'partners in crime', aldus de aanklager. De Britse socialite werd tijdens het drie weken durende proces ook omschreven als 'een volwassen vrouw die jaagde op kwetsbare kinderen'. Aanklager Damian Williams liet na het oordeel van de jury in een verklaring weten dat 'gerechtigheid is geschied'. Hij prijst de moed van de slachtoffers die 'uit de schaduw zijn gestapt' om hun misbruiker onder ogen te komen. De daden van Maxwell noemt hij van 'de ergst denkbare soort' omdat het gaat om het faciliteren van misbruik van kinderen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Ghislaine Maxwell slachtoffer fysiek geweld in gevangenis'

De jury hoorde tijdens het proces onder meer verhalen van vier vrouwen die zeggen als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van Maxwell en Epstein. Drie van hen zeiden dat Maxwell ook had meegedaan aan het misbruik. Maxwell pleitte niet schuldig te zijn. Haar advocaten trokken het vermogen van de vrouwen om zich oude gebeurtenissen goed te herinneren in twijfel en schakelden daar een geheugenexpert voor in.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix dient tegenaanklacht in tegen advocaat in zaak Epsteindocu

De verdediging beweerde daarnaast dat Maxwell als zondebok wordt gezien, omdat Epstein niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. De multimiljonair pleegde in 2019 zelfmoord toen hij in de gevangenis in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem. Maxwell werd een jaar later opgepakt, omdat werd vermoed dat ze zijn rechterhand was geweest.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!