Sidney Poitier kreeg in 2009 de presidentiële vrijheidsmedaille (Presidential Medal of Freedom) van toenmalig president Barack Obama. Beeld © AP | Associated Press

Oscarwinnaar en acteur Sidney Poitier (94) is overleden

07 januari 2022 16:26

Acteur en Oscarwinnaar Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. De Bahamaans-Amerikaanse acteur was de eerste zwarte acteur die de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol won. Hij kreeg hem in 1963 voor zijn rol in de film 'Lilies of the Field'.

"Uitmuntende prestaties op het witte doek"

De minister van Buitenlandse Zaken op de Bahama's, Fred Mitchell, bevestigde het nieuws aan diverse media.

In 2002 werd Poitier nogmaals met een Oscar onderscheiden, een ere-Oscar voor zijn 'uitmuntende prestaties, zijn unieke verschijning op het witte doek, zijn stijl en zijn intelligentie als vertegenwoordiger van de filmindustrie'.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Regisseur Peter Bogdanovich op 82-jarige leeftijd overleden

Poitier werd op 20 februari 1927 'per ongeluk' geboren in Miami. Zijn ouders woonden op Cat Island, een van de Bahama's, maar waren op bezoek in Miami. De acteur kreeg daarom vrijwel direct de Bahamaanse en de Amerikaanse nationaliteit. Zijn vader was een arme tomatenplukker en Poitier moest al op zijn 13e van school. Nadat hij allerlei baantjes had gehad, zoals straatverkoper en medisch assistent bij het leger, deed hij auditie voor het American Negro Theater in New York. Aanvankelijk werd hij om zijn Bahamaanse accent afgewezen, maar na spraaklessen werd hij toch toegelaten.

In veel van de films waarin Poitier de hoofdrol speelde, is rassendiscriminatie het hoofdthema. In misschien wel zijn bekendste film, Guess who's coming to dinner (1967), speelt hij de toekomstige schoonzoon van een wit echtpaar. In die film kuste hij als eerste zwarte acteur in een Hollywoodfilm een witte vrouw, zij het dat de scène is gefilmd via de achteruitkijkspiegel van een taxi. In hetzelfde jaar kwam de thriller In the heat of the night uit, waarin Poitier het als rechercheur uit het noorden van de VS moet opnemen tegen een racistische sheriff uit het zuiden.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Deze film is de Nederlandse Oscarinzending voor uitreiking 2022

Poitier gold eind jaren 60 als de bestbetaalde acteur ter wereld. Ook als regisseur had hij succes met films als zijn debuut The Buck and the Preacher (1972) en Let's Do It Again (1975). In die films speelde hij ook een van de hoofdrollen.

Een waarzegster voorspelde de moeder van Poitier dat haar zoon beroemd zou worden. Die voorspelling is uitgekomen. In 2009 kreeg Poitier uit handen van president Barack Obama de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor Amerikaanse burgers.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!