De nieuwe ministers op het bordes. Beeld © ANP

Op afstand en zonder Sigrid Kaag: dit is de officiële foto van kabinet-Rutte IV

10 januari 2022 12:01

Na de langste formatie ooit heeft het kabinet zich vandaag eindelijk gepresenteerd. Op 1,5 meter afstand en zonder Sigrid Kaag is dit de officiële foto van het nieuwe kabinet Rutte IV. Het nieuwe kabinet is zojuist door de koning beëdigd en bestaat uit 20 ministers en negen staatssecretarissen.

De bordesfoto is het eerste moment dat het kabinet als team poseert. Vanwege de coronaregels staan de ministers op anderhalve meter afstand. Niet op de trappen van Paleis Huis ten Bosch maar bij Paleis Noordeinde omdat daar beter aan de coronaregels kan worden voldaan. 

Videoverbinding

Sigrid Kaag zit thuis met corona en werd daarom met een videoverbinding beëdigd. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Eén opvallende belofte kwam van Aukje de Vries (VVD, staatssecretaris van Toeslagen en Douane). Zij sprak die namelijk uit in het Fries. Dat mag volgens de wet.

Sinds 1971 kent ons land de traditie van de bordesfoto. Het kabinet-Biesheuvel was het eerste kabinet dat zich in 1971 liet vastleggen. Sinds 2012 is de beëdiging live op tv te zien. 

De nieuwe ministersploeg, zonder Sigrid Kaag.

Nieuwe gezichten en oude bekenden

Het kabinet Rutte IV heeft veel nieuwe gezichten. De helft is vrouw en het kabinet is diverser dan ooit. Opvallende namen zijn Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Ook keren een paar oude bekenden terug. Op premier Rutte na, keert geen enkele zittende minister terug op zijn oude post. Zo gaat coronaminster De Jonge naar Volkshuisvesting en Sigrid Kaag, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, wordt de nieuwe minister van Financiën. Dat was het ministerie van Wopke Hoekstra die naar Buitenlandse Zaken gaat.

Met stickers staat op het bordes aangegeven wie waar moet staan.

Lawaaiprotest

Tijdens het maken van de bordesfoto was er naast het geklik van de fotocamera's ook lawaai te horen. Precies om 12:00 uur was er een lawaaiprotest gaande. 

Op sommige plekken in de stad lopen nog steeds demonstranten rond. 

Bekijk ook: Dit is wat er opvalt aan kabinet-Rutte IV

Bekijk ook: Dit is wat er opvalt aan kabinet-Rutte IV

03:27
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ineens baas van 4700 mensen en een huis vol alarmen: zo is het om minister te zijn

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!