Giel Beelen neemt kruidenmiddel Shambala uit de handel

11 januari 2022 18:31

Het kruidenpreparaat 'Shambala', dat vorig jaar het nieuws haalde omdat radio-dj Giel Beelen (44) er reclame voor maakte, wordt uit de handel gehaald. Het middel bevat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingrediënten die een risico voor de gezondheid kunnen zijn. Gebruikers kunnen last krijgen van onder meer hallucinaties en verlamming, zo meldt de autoriteit na onderzoek.

''Misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming kunnen optreden''

"Deze activiteit stond los van BNNVARA. Hij handelt nu overeenkomstig de uitspraak van de NVWA door het uit de handel te nemen en daarmee is dit afgesloten", laat een woordvoerder van BNNVARA, de werkgever van Giel, weten aan het ANP. De omroep liet in oktober al weten in gesprek te gaan met de radio-dj over de "wenselijkheid" van het 'bijbaantje' van Giel.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kruidenmiddel Shambala van Giel Beelen schadelijk voor gezondheid

Volgens Giel zou het kruidenmengsel de gebruiker helpen om "de innerlijke zelf te vinden". Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over Shambala gedaan, waarna de NVWA een onderzoek instelde. Het middel kwam in oktober aan bod in consumentenprogramma Radar. Voedselexperts en een farmacoloog bekritiseerden het mengsel en ook Giel zelf kwam aan het woord. Hij kon toen niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten precies in het drankje zitten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Onderzoek gestart naar kruidenmengsel Giel Beelen

In Shambala en in een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP, zit harmine, harmaline en tetrahydroharmine. "Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden", aldus de NVWA. Ook eenmalig gebruik in een dosering zoals vermeld op de verpakking kan schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel, aldus de autoriteit. "Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Honderden reacties op kruidenmengsel Giel Beelen in Radar

Giel heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!