De destijds 19-jarige Milica van Doorn. Beeld © Privefoto

Verdachte zaak-Milica van Doorn blijft ontkennen

12 januari 2022 13:35

In het hoger beroep in de zaak-Milica van Doorn heeft nabestaandenadvocaat Richard Korver woensdag de inzet van Peter R. de Vries genoemd. Peter wijdde uitzendingen aan de moord en stond later de familie bij in de strafzaak. De nabestaanden kwamen aan het woord; de verdachte ontkende.

"De persoon die dit heeft gedaan, heeft jarenlang gezwegen"

In de zaak staat Hüseyin A. terecht voor het verkrachten en doden van Milica van Doorn in 1992 in Zaandam. A. werd door de rechtbank in 2018 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. 

De cold case bleef lang onopgelost totdat A. in 2017 na een DNA-verwantschapsonderzoek tegen de lamp liep. A. werkte zelf niet mee, naar eigen zeggen, omdat het niet verplicht was, maar een broer wel. DNA-onderzoek leverde vervolgens een match met A. op dankzij het op het lichaam van Milica aangetroffen sperma.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Nabestaanden Milica van Doorn zijn familie verdachte dankbaar'

Verdachte ontkent

In het hoger beroep legde A. vanochtend een verklaring af. Hij las voor: "Ik heb Milica van Doorn niet gedood, ik heb haar niet verkracht. Ik heb een korte relatie met haar gehad." Hij zegt dat ze twee keer seks hadden gehad en dat hij 'vaak geen voorbehoedsmiddelen' gebruikte. De relatie moest geheim blijven, omdat A. destijds net getrouwd was.

Tot slot zei hij: “Ik heb niets te maken met de dood van Milica van Doorn. Dan zou ik vluchten. Ik heb een gezin, heb 25 jaar bij dezelfde baas gewerkt. Ik heb respect voor iedereen, ik ben niet in staat tot zoiets.”

Op vragen van het Hof en het Openbaar Ministerie daarna gaf hij geen antwoorden meer, tot ergernis van de nabestaanden. Het OM zei niets van die geheime relatie te geloven. "Ik geloof dat u Milica hebt verkracht en vermoord. De familie die hier zit, wil antwoorden hebben over de laatste minuten. U kunt daar in mijn ogen antwoord op geven."

Op de vraag van zijn eigen advocaat Gerald Roethof waarom hij geen antwoorden gaf, zei hij: "Ik ben bang dat ik verkeerd word begrepen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Hoger beroep Milica van Doorn krijgt onverwacht staartje

Nabestaanden

Na het verhoor kwamen de nabestaanden in de middag zelf aan het woord. Een zus verklaarde: "De persoon die dit heeft gedaan, heeft jarenlang gezwegen. Hij maakte zichzelf niet bekend, werkte niet mee aan DNA-onderzoeken, ging ongehinderd door met leven, woonde in de buurt, en stichtte een gezin. Met vier dochters. Meisjes die ook naar school gaan, naar feestjes gaan en over straat lopen, liefdesverdriet hebben misschien."

Een andere zus sprak de volgende woorden: "Ik had enige hoop dat u inzicht zou verschaffen in uw motief en de laatste uren van Milica, maar in plaats daarvan kwam u met een totaal ongeloofwaardige verklaring dat u een geheime relatie met haar heeft gehad en beklaagde u zich erover hoe moeilijk dit toch allemaal is voor u en uw eigen gezin. Maar uw gezin kan desgewenst bij u op bezoek in de gevangenis. Als ik Milica wil bezoeken is mijn enige optie om naar haar graf te gaan." Zij sloot af met: "Milica is op een gruwelijke manier aan haar einde gekomen en daarom hoop ik op gerechtigheid. Dat heeft zij meer dan verdiend."

Hüseyin A. hoorde de nabestaandenverklaringen onbewogen aan. "Ik vind het heel erg moeilijk voor de familie, want ik heb haar niet verkracht en gedood. Ik wil ze condoleren. Ik voel hun pijn wel."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Huseyin A. in hoger beroep zaak Milica van Doorn

Peter R. de Vries

Volgens hun advocaat Richard Korver leefde de familie van Milica jarenlang in grote angst, omdat zij niet wisten of het een gerichte actie tegen de familie was. "Ook moet worden meegewogen dat het misdrijf heeft geleid tot een grote schok in de maatschappij. Het onopgeloste misdrijf heeft geleid tot een groot gevoel van onveiligheid in de Zaanstreek, maar ook ver daarbuiten. Ook uit de naspeuringen en uitzendingen van wijlen Peter R. de Vries blijkt dat de schok over dit misdrijf door het hele land voelbaar was en is. Hij was immers ook bij het hoger beroep aanwezig toen hij nog leefde en deed verslag van deze behandeling."

Vrijdag komt het OM met de strafeis, mag Roethof pleiten en krijgt de verdachte het laatste woord. Volgende maand zal het Gerechtshof uitspraak doen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!