Jeroen Rietbergen in de studio van The voice. Beeld © ANP

Aantijgingen The voice of Holland ook over de grens groot nieuws

16 januari 2022 13:08

Zaterdag werd bekend dat RTL voorlopig stopt met het uitzenden van 'The voice of Holland' nadat bij de zender en producent ITV berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen waren gekomen. Niet alleen in Nederland is dit groot nieuws, ook de buitenlandse media zijn inmiddels op de hoogte.

Zo besteedt de best verkochte Duitse nationale zondagskrant, Bild am Sonntag, een halve pagina aan de rel en Jeroen Rietbergen, de bandleider bij The voice of Holland én man van Linda de Mol - die daar groot succes had met programma's als Traumhochzeit, de Duitse versie van Love Letters.

Het nieuws kwam aan het licht door het BNNVARA-programma #BOOS. Vlak daarna liet de publieke omroep weten dat Jeroen per direct opstapt vanwege aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag achter de schermen van het RTL-programma en dat hij de beschuldigingen erkent. #BOOS ontving zaterdag een bekentenis en spijtbetuiging van Jeroen. "Hij heeft laten weten zijn werkzaamheden bij The Voice per direct naast zich neer te leggen. The voice of Holland heeft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van deze misstanden en heeft besloten tot een onafhankelijk onderzoek. In het kader daarvan wordt het programma tot nader order opgeschort", luidde het statement.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Chantal Janzen: 'Werk zuivere medewerkers The Voice nu verpest'

Niet alleen onze oosterburen hebben het nieuws inmiddels opgepikt, ook in Amerika - waar The Voice een grote hit is - schrijven ze over de zaak. 'The voice of Holland geschorst van Nederlandse tv vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag', kopt The Hollywood Reporter. Ook Billboard, een Amerikaans weekblad voor de muziekindustrie, pakt het schandaal zondag op.

Het is niet gek dat de buitenlandse media ook de onderste steen boven wil halen. Het format, uit de koker van John de Mol, wordt namelijk in meer dan 150 landen uitgezonden en werd maar liefst 69 keer genomineerd voor een Emmy Award. Zeven nominaties voor de prestigieuze Amerikaanse tv-prijs werden verzilverd. In eigen land won The voice of Holland in 2012 de Gouden Televizier-Ring. Het succesvolle programma kwam in 2015 in handen van ITV toen John de Mol zijn productiehuis Talpa Media voor honderden miljoenen verkocht aan de Britten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Glennis Grace laat van zich horen na aantijgingen The Voice

De redactie van #BOOS is al sinds het voorjaar bezig met het onderzoek naar ongepast gedrag binnen The Voice en soortgelijke andere programma's. Presentator Tim Hofman vroeg deelnemers die iets hebben meegemaakt bij talentenjachten die niet door de beugel kunnen, te melden. "Er volgden tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice", aldus de programmamakers.

Donderdag komt er een aflevering waarin de aantijgingen uitgebreid worden behandeld. Ook de vrouw die aangifte heeft gedaan tegen jurylid Ali B is bekend bij de makers van het programma. Het management van de rapper liet dit weekend aan RTL Boulevard nog het volgende weten: "Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen." RTL en producent ITV hebben inmiddels laten weten een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ali B. ontkent beschuldigingen seksueel wangedrag The Voice

Wat er aanstaande vrijdag in plaats van The voice of Holland wordt uitgezonden bij RTL 4 is nog niet bekend. Een woordvoerder van RTL laat zondag aan RTL Boulevard weten dat dat maandag bekend wordt gemaakt.

Het laatste nieuws over de The Voice-rel bekijk je in onderstaande video:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!