Marco Borsato voor 'The Voice Kids' Beeld © William Rutten/RTL

John de Mol: 'Als verhalen kloppen, heb ik me vergist in Marco Borsato'

20 januari 2022 17:19

Zaterdag werd het al bekend en vandaag verscheen dan daadwerkelijk de aflevering van 'BOOS' waarin het seksueel grensoverschrijdende gedrag bij talentenjacht 'The voice of Holland' onder de loep werd genomen. Oud-deelnemers deden hun verhaal en ook Marco Borsato (55) kwam daarbij ter sprake. De zanger kwam niet zelf aan het woord, maar John de Mol (66) liet zich wel uit over de aantijgingen.

“De verhalen in de pers kwamen niet als een verrassing"

De aantijgingen tegen Marco komen in december 2021 aan het licht wanneer een vrouw van 22 aangifte doet. Hierin stelt zij op 15-jarige leeftijd te zijn misbruikt door Marco. In de uitzending van BOOS komt nog meer naar boven. Zo hebben zich drie Voice Kids-kandidaten gemeld die vertellen dat ze op 14-jarige leeftijd door de zanger zijn betast aan hun billen. Hun ouders bevestigen dit verhaal. Ook een 13-jarige claimt dat Marco regelmatig dichtbij kwam. "Ik zag Marco regelmatig aan jonge meisjes zitten op de set van The Voice Kids", aldus nog een ander. Een ingewijde bij het programma bevestigt dat het al langer rondzong dat Marco zich schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag: “De verhalen in de pers kwamen niet als een verrassing, iedereen op de werkvloer wist dit soort dingen wel een beetje. Maar iedereen hield elkaar het hand boven het hoofd.”

John de Mol wil zich in BOOS uitlaten hierover, maar ook over het protocol bij The Voice Kids. Daar is volgens hem vanaf het begin een heel strakke regeling geweest. Medewerkers mogen nooit alleen zijn met een kind. “Altijd iemand erbij. Altijd.” De verhalen van Marco kende hij niet. “Te laat. Als ze blijken te kloppen, heb ik me in de mens Marco Borsato kennelijk ongelofelijk vergist. Als ik heel eerlijk ben, nog steeds een beetje moeite heb om te geloven dat Marco aan kinderen zou zitten. Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Dat gaat zo ver.” Als Tim hem vervolgens vraagt of dat betekent dat de kinderen die Marco beschuldigen liegen, antwoordt hij: "Dat weet ik niet. Dat zal moeten blijken."

Wat verderop zegt John daarover: “Juist bij The Voice Kids. Daar hebben we een extra laag beveiliging in gebouwd. Een kind is nooit alleen. Mensen van productie, technici. De ruimte om dingen te doen is er bijna niet. Dan zou het moeten gebeuren buiten de studio. Dat kan. Daar ben ik niet bij. Daar houdt ons zicht ook op.” Omdat er in de studio veel sociale controle is - er zijn zo'n tweehonderd mensen aan het werk - kan John zich het daar ook niet voorstellen. “De verhalen over Marco en zijn barbecues, waar hij ooit mee begonnen is. (...) Ik ben daar zelf nooit geweest.” John hoorde alleen maar positieve verhalen. Anders had hij naar eigen zeggen ingegrepen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Deelnemers The voice of Holland moesten 'zwijgcontract' tekenen'

Afgelopen zaterdag maakte RTL bekend The voice of Holland stil te leggen wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag dat achter de schermen zou hebben plaatsgevonden. Bandleider Jeroen Rietbergen kwam met een statement waarin hij de aantijgingen erkende en liet weten op te stappen bij het programma. De maandag daarop liet zijn partner Linda de Mol weten dat hun relatie verbroken was. Diezelfde dag schoven oud-deelnemers Nienke en Kirsten aan bij talkshow Beau om hun verhaal te doen. Ook tegen coach Ali B liggen er twee aangiftes van aanranding bij het OM.

Presentatoren Chantal Janzen en Martijn Krabbé hebben in hun statements laten weten gechoqueerd te zijn door de aantijgingen en er niets van af te weten. Datzelfde geldt voor coaches Anouk, Glennis Grace en Waylon. Anouk is inmiddels opgestapt als coach en zal niet meer terugkeren bij The voice of Holland.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jeroen Rietbergen ontkent beschuldiging van aanranding The Voice-kandidaat Nienke

In de video hieronder doet Nienke haar verhaal. 

Oud-kandidate The Voice breekt: 'Hij ging voelen'

02:01

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!