Verdachten moordaanslag Sikkom-journalist blijven in voorarrest

20 januari 2022 13:56

De twee mannen die verdacht worden van brandstichting en een poging tot moord op een Groninger journalist, blijven in voorarrest zitten. Dit bepaalde de rechtbank in Groningen donderdag.

''Feitelijk zijn er drie kaarsen in een kozijn gezet en een raam vernield''

In de nacht van 18 op 19 augustus 2021 werden bij de woning van Willem Groeneveld, journalist van stadsblog Sikkom, brandende bierflesjes naar binnen gegooid. Kort daarvoor was een ruit stukgeslagen. De journalist wist de brand te blussen. Volgens het OM gaat het om molotovcocktails.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Journalist Willem Groeneveld dupe van molotovcocktail door raam

Een technisch onderzoek naar het gevaar van de actie is nog niet afgerond. Ook worden beide mannen, 31 en 33 jaar oud, momenteel psychisch onderzocht en vinden er nog getuigenverhoren plaats. De inhoudelijke behandeling stond gepland voor 7 april, maar die datum lijkt volgens de rechter niet haalbaar. Eerst volgt nog een inleidende zitting.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Cocaïnekeizer' Piet Costa riskeert celstraf van ruim 17 jaar

De rechtbank vindt de verdenkingen te ernstig om een einde te maken aan de voorlopige hechtenis van het duo, dat spijt heeft betuigd. Ook de rechtsorde is volgens de rechter nog steeds geschokt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John licht celstraf moordenaars Derk Wiersum toe

De 31-jarige Tjeerd P. en zijn advocaat waren donderdag afwezig. Jaimy John W. woonde de korte zitting via een videoverbinding bij. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen. Volgens hem moet het beeld van een molotovcocktail worden gerelativeerd en is een poging tot moord niet aan de orde. Het mengsel in de flesjes bevatte onder meer terpentine, stelt hij. "Feitelijk zijn er drie kaarsen in een kozijn gezet en een raam vernield." De brandschade zou niet wijzen op een "vuurbal". De advocaat benadrukte ook dat de mannen luid spraken en het vernielen van een ruit lawaai had gemaakt, zodat de journalist wakker zou worden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geri Halliwell: 'Er was een moordaanslag op mij gepland'

"Dat klopt gewoon niet", reageerde de officier van justitie. Volgens hem gaat het om een geplande actie met 'brandbommen'. "Als daarmee de enige uitgang wordt geblokkeerd, is het een poging tot moord." Volgens de aanklager waren de mannen aan het fluisteren en gingen ze na vijf seconden stil weg.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rapper veroordeeld tot celstraf voor dreigtweet aan ministers

De officier van justitie omschreef de actie eerder als 'gewelddadig extremisme' en een dieptepunt voor de persvrijheid. Hij ziet in de mannen complotdenkers rond corona, die deel uitmaken van een 'radicale onderstroom'.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!