Ali B Beeld © ANP

Vermeende slachtoffers Ali B doen hun verhaal: 'Hij stak zijn hand in mijn broek'

20 januari 2022 18:23

Deze maand is twee keer aangifte gedaan tegen Ali B (40). Eén van de aangiftes tegen de rapper is vanwege verkrachting. Dat zegt de aangeefster, die anoniem in beeld is gebracht, in het programma 'BOOS', waar meer slachtoffers hun verhaal doen. 

"Ik wist dat er meer meisjes waren, dat heeft hij mij toen verteld"

Ali wordt in 2013, na al jurylid te zijn geweest bij onder meer het zangprogramma X Factor, gevraagd als coach in het vierde seizoen van The voice of Holland. Het format, bedacht door John de Mol, is een wereldwijde hit en krijgt in Nederland een kids- en een seniorvariant. Ook bij The Voice Kids wordt Ali B jurylid. Maar het programma The Voice raakt in opspraak als er naar aanleiding van onderzoek van Tim Hofmans YouTube-serie BOOS berichten verschijnen over grensoverschrijdend gedrag tegenover deelnemers door bandleider Jeroen Rietbergen, de rapper en diens mede-coach Marco Borsato.

BOOS is erbij als één van de slachtoffers aangifte tegen de rapper doet wegens verkrachting. Zij geeft aan het 'heel spannend' te vinden. De oud-kandidate, die anoniem in beeld is gebracht, vertelt: "Het is nu al zo lang geleden dat het is gebeurd. Ik wilde het al zo lang doen, maar ik heb nooit het idee gehad dat het kon. Ik wist dat er meer meisjes waren, dat heeft hij mij toen verteld, dat hij dat vaker deed. Maar ik heb die meisjes nooit gevonden en in je eentje tegen iemand die zoveel geld heeft, zoveel macht heeft, aangifte te gaan doen en verder geen bewijs te hebben van wat er is gebeurd... dat is een hele grote stap. Dat ga je niet zomaar doen. (...) Ik hoop gewoon dat het ook iets gaat betekenen voor dat soort meisjes, die zich nooit gehoord hebben gevoeld."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John de Mol: 'Als verhalen kloppen, heb ik me vergist in Marco Borsato'

Na de oproep van BOOS kwamen nog meer verhalen binnen, zo vertelt presentator Tim Hofman in de aflevering. "Toen ik uit The Voice lag en onderweg naar huis was, werd ik gebeld door Ali B", klinkt het anoniem. In het gesprek bood hij haar aan nog een studiodag samen te doen en vertelde het ontzettend jammer te vinden dat ze eruit lag. Op een dag krijgt ze van hem een berichtje met de vraag of ze thuis is en dat hij Amsterdam is. "Dat vond ik wel een beetje apart, maar ik dacht: prima. En toen was hij daar ineens. (...) En toen opeens in een split second zei hij: 'Ik heb zin om je te neuken.' Maar er was echt nul komma nul seksuele aantrekkingskracht."

"Hij zat aan het einde van de bank, helemaal aan de andere kant", vervolgt ze haar verhaal. "Ik werd er best wel ongemakkelijk van en ik moest er ook best wel om lachen, je wordt er ook een beetje zenuwachtig van als iemand zoiets zegt - omdat je het niet aan ziet komen." Ze besluit hem weg te sturen. "Hij zei eigenlijk niks en toen is hij gewoon weggegaan. (...) Ik ben wel bij de deur gaan staan, dat mocht dat gebeuren, ik meteen weg kon rennen. Ik heb er wel over nagedacht waar ik zou gaan staan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eén van de aangiftes tegen Ali B is vanwege verkrachting

Een ander meisje, dat destijds 18 was, zegt dat ze in de maanden nadat ze uit The Voice lag elke week wel een keer gebeld werd door Ali B. "Dan gingen we even kletsen en vertelde hij waar hij naartoe ging", doet ze haar verhaal. "Gewoon heel normaal." Maar dan belt hij haar een keer rond half 12 's nachts op met de mededelingen dat hij in de buurt is en hij haar wil komen ophalen als ze haar adres stuurt. "Ik dacht oprecht dat we een soort vriendschap hadden. Ik ben bij hem ingestapt, we zijn naar Almere gegaan, naar zijn studio, daar hebben we ook heel gezellig gepraat. (...) We kwamen daar binnen en hij gaf een korte rondleiding en toen op een gegeven moment gingen we op een bank zitten en ging hij naast me zitten en toen begon hij mij opeens te zoenen. Op dat moment voelde ik me in zo’n positie... hij was zo machtig in vergelijking met mij dat ik dacht: wat jij wil dat moet nu gebeuren. Dus liet ik het over me heen komen wat hij van plan was met mij. Toen ben ik verstijfd en heeft hij seks met mij gehad. Daarna was ik me beduusd aan het aankleden en ging hij tegenover mij op een bureaustoel zitten en ging hij mijn liveshow kijken, om daar commentaar op te geven en zei op een gegeven moment: 'Als je volgend jaar weer meedoet moet je het even laten weten want dan kom je bij mij in het team en zorg ik dat je heel ver komt.'"

"Op het moment dat hij begon te zoenen en merkte dat hij meer wilde, raakte ik zo in shock dat ik geen nee durfde te zeggen, mij niet durfde te verzetten en niet durfde te vechten. Ik liet gebeuren wat hij bij me wilde doen." Na dat alles werd ze in een taxi gezet. "Ik dacht dat ik met iemand was, dat ik wist hoe die in elkaar stak, maar ik kende hem natuurlijk eigenlijk niet. (...) Vrij snel daarna heeft hij zich aangekleed en zijn we naar buiten gegaan en toen vroeg ik aan hem: 'Heb je dit vaker gedaan met andere meisje? En toen zei hij: 'Ja, dat doe ik wel vaker.'" Bang dat het uit zou lekken was 'ie echter niet. "Niemand gaat jou geloven", was zijn antwoord volgens haar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jeroen Rietbergen ontkent beschuldiging van aanranding The Voice-kandidaat Nienke

Later vertelt het meisje wel eens haar verhaal te hebben gedaan tegenover een regisseur van The Voice, maar door hem niet echt serieus werd genomen. "Ik had het idee dat het niet de eerste keer was dat hij dit hoorde." Over die regisseur komen bij BOOS ook veel berichten binnen. Zo’n vijftien mensen melden zich met verhalen van dezelfde strekking. De regisseur zou op de werkvloer veel opmerkingen van seksuele aard maken en handtastelijk zijn. Zijn advocaat laat aan de redactie van BOOS weten zich hierin niet te herkennen. "Mijn vertrouwen in mannen is compleet weg. Dat komt niet alleen door Ali overigens, de hele periode van The Voice waren er oudere mannen die daar werkten of rondliepen die mij aandacht gaven op een manier die niet oké was", aldus het slachtoffer.

Naast de twee ex-kandidaten melden zich nog meer mensen over Ali, zowel binnen als buiten The Voice. Eén van hen vertelt dat Ali haar op een feestje aansprak en vertelde dat hij haar 'bekend kon maken'. "De sfeer werd uiteindelijk grimmig, want hij kwam te dichtbij. Hij staarde me heel lang en intens aan en ik dacht: ik moet hier weg. Het ging niet makkelijk om weg te komen. Ik had sterk de indruk dat hij uit was op seks. Naar mijn gevoel wilde hij eerst laten merken dat hij macht had om mij beroemd te maken.”"

Een ander vertelt dat Ali aan haar heeft gezeten in 2018 op een schrijverskamp, toen ze 20 was. "Hij ging naast me zitten en stak gewoon zijn hand in mijn broek, uit het niets", vertelt ze. "Ik schrok daar heel erg van en dacht what the fuck gebeurt hier?" Later probeerde hij het nog een keer toen ze met een ander onder de douche stond. "Elke keer als ik Ali zie op tv... ik schrik gewoon telkens als ik mijn tv aan doe, YouTube kijk... Ik ben niet eens meer veilig thuis. Ik wil hem gewoon niet meer zien." Inmiddels heeft ze aangifte gedaan tegen Ali.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jeroen Rietbergen ontkent beschuldiging van aanranding The Voice-kandidaat Nienke

"Hij appte me ooit laat op de avond of ik naar zijn studio kwam en ik ging daar heen omdat ik dacht dat we muziek gingen maken", doet een ander haar verhaal. "Ik nam een vriendin met me mee, er waren meerdere mannen in de studio en ze deden lasgasballonnen. Na een tijdje ging Ali naast me zitten en zoende hij me plotseling. Ik bevroor en durfde niets te zeggen, want we waren in de minderheid. Ik wilde weg, maar hij bood me geld aan om te blijven. Dat wilde ik niet en hij smeet het geld op mijn vriendin. We vertrokken. Hij hield ons bij de deur nog tegen."

Weer een ander vertelt: "Ik dacht: we gaan gezellig een drankje doen. Maar het bleek dat hij seks wilde. We gingen op bed liggen en hij dook op mij, pakte een condoom en drong aan op seks. Ik wilde dit niet, ik had een been in het gips. Bovendien vond ik hem te oud, en hij heeft kinderen. Hij deed toch het condoom om en zei dingen als: 'Het is zo voorbij, kom schatje, je maakt me zo geil.'" Een ander was op haar 18e samen met Ali op een feestje en werd naar zijn kleedkamer gelokt, waar Ali de deur op slot deed. "Hij zoende mij plotseling. Dit verplaatste zich naar de bank, waar hij ongevraagd aan mij begon te zitten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eerste gesprekken ongepast gedrag The Voice achter de rug

Volgens het programma zou het bij de rapper gaan om een 'patroon' in zijn gedrag. Meerdere oud-kandidaten doen anoniem hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Ali laat weten alles te ontkennen: "Voorop staat dat ik er 100% van overtuigd ben dat ik mij niet schuldig heb gemaakt aan machtsmisbruik laat staan enige vorm van seksueel grensoverschrijdende gedrag.” Op de paar roddels en instanties die BOOS verder heeft verzameld, die grotendeels 'van horen zeggen' zijn, kan ik onmogelijk reageren", reageert hij. Volgens hem zijn er nooit klachten over hem geweest. "Ik ben me altijd bewust geweest van mijn positie en verantwoordelijk bij The voice of Holland. Juist tegenover de vaak jonge kandidaten."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!