Beeld © ANP

'TVOH mogelijk onvoldoende gedaan om gedrag te voorkomen'

21 januari 2022 14:42

Een 'extra antenne' voor machtsmisbruik door bijvoorbeeld bekende Nederlanders of invloedrijke medewerkers is onmisbaar. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens in reactie op de 'BOOS'-aflevering over grensoverschrijdend gedrag bij 'The voice of Holland'. Volgens het College rijst de vraag of het programma wel genoeg heeft gedaan om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen of tegen te gaan.

"Uit de antwoorden van John de Mol bleek dat The Voice geen protocollen of gedragsregels heeft om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan"

"Uit antwoorden van Talpa-baas John de Mol in de uitzending van BOOS bleek dat The Voice geen protocollen of gedragsregels heeft om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan", zegt het College. "Dat terwijl er sprake is van grote machtsverschillen tussen collega’s, medewerkers en kandidaten en andere betrokkenen."

Het College benadrukt dat werkgevers en aanbieders van diensten een wettelijke verplichting hebben om te zorgen voor een veilig klimaat en maatregelen te nemen die mensen beschermen tegen seksuele intimidatie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

BOOS-aflevering over The Voice al meer dan 7 miljoen keer bekeken

De aflevering van BOOS, een programma van Tim Hofman, kwam donderdag online. Daarin vertelden meerdere vrouwen over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van het programma.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het College dat in de afgelopen tien jaar 16 procent van de Nederlandse werknemers te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. De meeste mensen die dit meemaken, melden dit niet. 37 procent doet dat wel. Dat heeft volgens het College verschillende redenen. Zo is het soms onduidelijk welk gedrag grensoverschrijdend is. Ook kan het lastig zijn een melding te doen als iemand bijvoorbeeld je baas is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

TVOH-collega's reageren op onthullingen rond programma

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!