Angela Groothuizen hoopt op cultuuromslag na The Voice-ophef

23 januari 2022 17:10

Angela Groothuizen (62) hoopt dat de ophef die is ontstaan na berichten over wangedrag bij 'The Voice of Holland' "iets in beweging zet". Het zou "het enige lichtpuntje aan dit schandaal" zijn, schrijft de voormalig coach van het programma in een uitgebreide post op Instagram.

''Zolang schaamte en schuld bij de slachtoffers ligt en roofdieren worden gedoogd met hun grapje-moet-kunnen blijft alles hetzelfde''

Volgens Angela is het noodzakelijk dat de cultuur verandert om dergelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag in de toekomst te voorkomen. "Er worden volop vertrouwenspersonen, aangifteloketten en gedragscodes opgezet. Maar met een meldpunt maak je nog geen cultuuromslag", zegt Angela, die vanaf haar twaalfde meerdere keren te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. "Sinds mijn eigen jeugd is er weinig veranderd. Zolang schaamte en schuld bij de slachtoffers ligt en roofdieren worden gedoogd met hun grapje-moet-kunnen blijft alles hetzelfde."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ministers reageren 'zeer gechoqueerd' op nieuws The Voice

De zangeres, die zowel coach was bij The Voice of Holland, The Voice Kids en The Voice Senior, besloot na berichten over ongewenst gedrag achter de schermen van The Voice contact op te nemen met de deelnemers die zij begeleidde. Hoewel de meeste haar lieten weten "een geweldige tijd" te hebben gehad, kreeg Angela ook een aantal berichten van kandidaten die slechte ervaringen hadden. "Meiden in de grote Voice hebben zich niet altijd veilig gevoeld", schrijft ze. "Ik heb altijd vooraf 'het gesprek' met mijn talenten gevoerd waarin ik ze aanspoor alert te blijven en onmiddellijk naar me toe te komen als er iets niet klopt. Ik ben en was niet bang om zo'n roofdier aan te spreken op zijn gedrag. Maar heb ik genoeg gedaan? Ben ik alert genoeg geweest tijdens die lange opnamedagen van soms wel 18 uur waarin we een bomvol schema aan het afwerken waren", vraagt ze zich nu af.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aangifte tegen itemregisseur The Voice

Vorige week zaterdag werd bekend dat het huidige seizoen van The Voice of Holland is stilgelegd vanwege berichten over ongewenst gedrag achter de schermen. Deze werden aan het licht gebracht door het BNNVARA-programma BOOS van Tim Hofman. In de aflevering die donderdag te zien was, worden bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur van het programma door meerdere vrouwen beschuldigd van wangedrag. Producent ITV en RTL laten een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de beschuldigingen.

Miljuschka reageert woest op The Voice-rel: 'Intimidatie moet stoppen'

06:58

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!