Linda de Mol Beeld © ANP

Linda wist al eerder van beschuldigingen misbruik door Ali B

28 januari 2022 08:10

Het maandblad 'LINDA.', dat sinds 2019 onderdeel is van John de Mols (66) Talpa en dat wordt geleid door diens zus Linda (57), wist medio 2020 al van vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van 'The voice of Holland'-coach Ali B (40). Maar het blad ging niet over tot publicatie. Dat schrijft 'de Volkskrant' op basis van informatie van voormalige medewerkers van het blad.

"We geloofden de vrouwen absoluut, maar vonden de verhalen niet voldoende"

LINDA. sprak in juni 2020 met twee jonge vrouwen die door Ali zouden zijn lastiggevallen. Een van hen, een oud-deelnemer van het programma, zou verkracht zijn door de TVOH-coach. De andere vrouw zegt te zijn betast door Ali op een schrijverskamp. De creatief directeur van LINDA., Jildou van der Bijl, heeft bevestigd op de hoogte te zijn geweest van de gesprekken met de vrouwen, en ook Linda de Mol wist ervan. Maar die wilde de misstanden niet met haar broer delen 'om de anonimiteit en de wens van het slachtoffer te respecteren', zegt zij.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Jeroen van der Boom reageert op The Voice of Holland aantijgingen

Het blad heeft niet over de gebeurtenissen geschreven omdat de hoofdredactie vond dat er te weinig bewijs was. "We geloofden de vrouwen absoluut, maar vonden de verhalen niet voldoende. Voor publicatie was echt meer bewijs nodig", zegt Jildou in de Volkskrant.

Ze benadrukt dat er door de vrouwen nog geen aangifte was gedaan en dat er vermoedelijk anders was beslist 'als we bijvoorbeeld getuigenissen van zes vrouwen hadden gehad'. Het blad heeft vervolgens een freelance-journalist op de zaak gezet, maar die heeft niet verder gezocht naar andere slachtoffers 'uit angst dat Ali B erachter zou komen', schrijft de krant. De journalist zou de vrouwen wel hebben geholpen bij oproepen om meer slachtoffers te vinden.

Jildou van der Bijl heeft inmiddels ook een statement gedeeld.

Uiteindelijk kwamen de vrouwen bij het programma BOOS terecht, mede door toedoen van Jildou. Daar konden ze hun verhaal wel kwijt en dat leidde vorige week tot een ophefmakende aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag waarin ook Voice-coach Marco Borsato en orkestleider Jeroen Rietbergen beschuldigd werden. De laatste gaf het misbruik publiekelijk toe en stapte op.

Mogelijk tweede aangifte tegen Jeroen: 'Maakt zaak sterker'

05:48
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Linda de Mol brengt 'gelukkig gescheiden'-editie van LINDA. niet uit

Jildou ontkent dat haar blad niet is overgegaan tot publicatie omdat dat commerciële consequenties zou hebben gehad of omdat er familie in het spel was. De 'loyaliteit' zou volgens haar 'in de eerste plaats naar de vrouwen gaan en niet naar het moederbedrijf'.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!