Sjoerd den Daas Beeld © ANP

'Incident met NOS-journalist door overijverige beveiliger'

05 februari 2022 10:39

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft contact gehad met de NOS over het incident vrijdag in Beijing met verslaggever Sjoerd den Daas. De NOS-correspondent in China werd door een beveiliger uit beeld getrokken terwijl hij live in de uitzending aan het vertellen was over de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams ging het om een 'overijverige' bewaker.

"Ik heb het gezien", zei Mark op de dagelijkse persbriefing in Beijing. "We hebben contact met de NOS. Het was een ongelukkig incident, met een overijverige persoon. De verslaggever kon al snel, met hulp van officials, zijn werk weer doen voor de camera. Zulke dingen gebeuren soms. Hopelijk was dit eenmalig. We verzekeren jullie dat jullie binnen de 'gesloten bubbel' jullie werk kunnen blijven doen", aldus Mark tegen de journalisten, die zich afvroegen of ze in China wel zonder beperkingen hun werk kunnen uitvoeren. "En als dat niet het geval is, dan willen we dat graag horen. We hebben met de NOS gesproken en gaan nu weer door."

De woordvoerster van het Chinese organisatiecomité voegde daaraan toe: "Veel buitenlandse journalisten deden van buiten het stadion verslag van de opening. We verwelkomen alle internationale media die naar Beijing zijn gekomen en we doen er alles aan om hun rechten te beschermen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

NOS-correspondent live op tv weggetrokken bij olympisch stadion

Sjoerd zei - terwijl hij live in het journaal uit beeld werd getrokken - dat hij eerder op een andere plek ook al was 'weggezet'. Hij kon later in de uitzending zijn verhaal vervolgen met op de achtergrond het Vogelnest-stadion, waar op dat moment de openingsceremonie plaatsvond. "Helaas is dit steeds vaker de dagelijkse realiteit voor journalisten in China", meldde de hoofdredactie van NOS Nieuws eerder in een kort bericht op Twitter.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

NOS Journaal krijgt een nieuwe presentatrice en dít is ze

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!