De Kinderen van Ruinerwold Beeld © BNNVARA

Vader Ruinerwold wil schadevergoeding van justitie

22 februari 2022 13:47

Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat in oktober 2019 in een afgelegen boerderij in Ruinerwold werd ontdekt, eist een schadevergoeding voor de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. Dat bevestigt zijn advocaat Jana Andonovski.

Van D. zat van oktober 2019 tot begin maart vorig jaar vast op verdenking van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen en seksueel misbruik van enkelen van hen.

In afzondering

Nadat één van hen het gezin ontvluchtte en hulp vroeg in Ruinerwold, ontdekte de politie de vader die met zes van zijn kinderen in afzondering leefde. Hij predikte zijn eigen geloof en had de zes nooit aangegeven bij de burgerlijke stand. Drie oudere kinderen waren het gezin tien jaar eerder ontvlucht.

De ontdekking van het gezin zorgde voor een schok in Nederland. Er werd veel meegeleefd met de kinderen, zo is te zien in onderstaande video: 

'Ruinerwold-kinderen moeten erkenning krijgen voor wat hen is aangedaan'

04:36

De 69-jarige zelfbenoemde aartsvader werd in 2016 getroffen door een hersenbloeding. Vanwege de gevolgen daarvan bepaalde de rechtbank vorig jaar maart na uitgebreid onderzoek dat hij niet in staat is om terecht te staan.

Hij werd toen vrijgelaten na 14,5 maand voorarrest. Hoeveel schadevergoeding hij eist van justitie, wil zijn advocaat niet zeggen. Volgende week donderdag dient de rechtszaak in Assen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Docuserie Kinderen van Ruinerwold gaat de grens over

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!