Beeld van de gijzelnemer en gegijzelde in de Apple Store in Amsterdam. Beeld © ANP

Politie: gegijzelde speelde heldenrol, handelde in split second

23 februari 2022 01:43

De man die gisteren vrijwel de hele tijd bij de gijzelnemer was in de Apple Store in Amsterdam, heeft een heldenrol gespeeld. Dat zegt de Amsterdamse politiechef Frank Paauw. "Hij handelde in een split second." Er waren meer gegijzelden aanwezig in het pand aan het Leidseplein, zij verbleven in een bezemkast.

De politiechef in Amsterdam, Frank Paauw, prees het gedrag van de gegijzelde vannacht in een persconferentie. De man wist te ontsnappen toen hij daar kans toe zag. "Had hij dat niet gedaan, dan had het een hele nare en lange nacht kunnen worden", vertelde Paauw.

Waarschijnlijk een Engelsman

Wie de gegijzelde is, heeft de politie nog niet bekendgemaakt. Wel wilde Paauw zeggen dat het zeker geen medewerker van de Apple Store is. Het gaat waarschijnlijk om een klant die van buiten Nederland komt. Paauw meldde dat de man vermoedelijk Engels is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gijzelnemer eiste 200 miljoen aan crypto, dreigde zichzelf op te blazen

Een politiewagen greep in nadat de gegijzelde man wist te ontsnappen en heeft de 27-jarige verdachte aangereden, zoals op beelden te zien was:

Schokkende beelden: politie overmeestert gijzelnemer door hem aan te rijden

00:38

Onderzoek Rijksrecherche

"Dit zijn altijd vreselijke beelden maar gelet op de situatie zijn we daar blij mee op dit ogenblik", vertelde Paauw. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de aanrijding, meldde de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie tijdens de persconferentie. Dit is nodig omdat het gaat om de 'inzet van een geweldsmiddel'.

"Frank Paauw sprak daar zijn waardering voor uit, en dat snap ik, maar we starten nu ook een opsporingsonderzoek", vertelde de hoofdofficier. "Dat doen we met de Rijksrecherche, die onderzoekt het handelen van een betrokken politieagent. Hij is als getuige (en niet als verdachte) aangemerkt."

'Verdachte wist niet van mensen in bezemkast'

Terwijl gisteren in de media vooral beelden verschenen van één gegijzelde man, waren er in werkelijkheid nog meer mensen aanwezig in het pand aan het Leidseplein. Enkele tientallen wisten te ontsnappen, maar anderen zaten nog vast.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ooggetuige Leidseplein: 'Gijzelnemer trok man van straat en nam hem onder schot'

"De eerste zorg was de veiligheid voor de mensen in het pand", zei de hoofdofficier daar vannacht over. "Er waren best veel mensen op verschillende momenten. Wij wisten dat er vier mensen in een kast zaten, dat wist de verdachte gelukkig niet."

'Urenlang in grote angst'

De Amsterdamse locoburgemeester Rutger Groot Wassink betuigde ook steun met deze gegijzelden die 'niet door de politie konden worden bevrijd'. "Zij hebben urenlang in grote angst gezeten", zei hij.

De mensen zijn opgevangen door de politie en ook Slachtofferhulp is ingeschakeld. Paauw meldde dat er geen fysiek letsel is bij de gegijzelden. "Dan kom je op het vlak van mentale schade", vervolgde hij. "En die zal zeker aanwezig zijn."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ooggetuige Leidseplein: 'Gijzelnemer trok man van straat en nam hem onder schot'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!