John de Mol liet Jeroen Rietbergen 'alle hoeken van de kamer zien', maar stelde geen onderzoek in. Beeld © ANP

Extern onderzoek naar bedrijfscultuur Talpa

23 februari 2022 21:45

Talpa Network laat op dit moment onderzoek doen naar de bedrijfscultuur. Met de bevindingen wil de directie zien of het beeld dat zij daarvan heeft overeenkomt met de beleving daarvan onder het personeel. Dat zei Talpa's tv- en radiobaas Paul Römer woensdagavond tijdens een gesprek in de Tweede Kamer over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

"Dat is niet een dingetje dat je nu even doet omdat het onderwerp in de aandacht staat. Het probleem vraagt om permanente aandacht en permanente focus"

Paul vertelde 'een aantal partijen van buiten' te hebben gevraagd om 'een soort van nulmeting' naar de bedrijfscultuur binnen het radio- en televisiebedrijf van John de Mol te doen. "Zij gaan door het hele bedrijf onderzoeken wat de cultuurbeleving is en of die overeenkomt met hoe ik, en wij vanuit de directie, denken dat het gaat. Het is inmiddels ook wel duidelijk dat daar soms wat verschil tussenzit", aldus Paul. Hij verwees daarmee naar John die niet op de hoogte zou zijn geweest van wat er zich achter de schermen van The Voice of Holland afspeelde.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Volgen meer gesprekken tussen John de Mol en staatssecretaris

Het onderzoek zou inmiddels in gang gezet zijn. Met de resultaten gaat het bedrijf straks blijvend aan de slag, zei Paul. "Dat is niet een dingetje dat je nu even doet omdat het onderwerp in de aandacht staat. Het probleem vraagt om permanente aandacht en permanente focus", aldus de mediadirecteur.

Ook heeft Talpa de producenten waar het mee werkt gevraagd wat zij doen om een veilige werkomgeving te waarborgen. "Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, zou je kunnen denken dat dit soort excessen, zoals we afgelopen tijd hebben gezien, kunnen worden voorkomen", stelde Paul.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter van der Vorst noemt uitspraken John de Mol 'zeer ongelukkig'

Naast Paul namen woensdagavond ook zijn RTL-collega Sven Sauvé, NPO-topvrouw Frederieke Leeflang en Manon van der Hoek, voorzitter van Nederlandse Content Producenten deel aan het gesprek met de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Met het gesprek willen de politici meer inzicht krijgen in hoe deelnemers aan tv-programma's beter kunnen worden beschermd tegen machtsmisbruik.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!