Beeld © ANP

Rusland mag in mei niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival

25 februari 2022 17:38

Rusland is niet welkom op het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) zojuist in een stament bekendgemaakt. De EBU verklaarde eerder dat Rusland gewoon mee kon doen in een verklaring vlak voordat Oekraïne werd binnengevallen. Nu komen ze daarop terug.

"We zijn eraan toegewijd om de waarden van de culturele competitie te waarborgen"

De Raad van bestuur van EBU heeft deze beslissing gemaakt op basis van een aanbeveling die het bestuursorgaan van het Eurovisiesongfestival, Reference Group, eerder vandaag heeft gemaakt op basis van het evenement en de waarden van het EBU. De aanbeveling van Reference Group wordt gesteund door de Televisie Commissie van EBU. De beslissing komt erop neer dat de deelname van Rusland, door de ongeëvenaarde crisis in Oekraïne, het songfestival in diskrediet zou brengen. 

"We zijn eraan toegewijd om de waarden van de culturele competitie te waarborgen, die internationale uitwisseling en begrip promoot, publiek bij elkaar brengt, diversiteit door middel van muziek viert en Europa verenigt op één podium", aldus de organisatie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

AVROTROS wil dat Rusland wordt geweerd bij Eurovisiesongfestival

Veel landen kwamen vrijdag al met een statement en onder meer Estland liet weten niet mee te doen als Rusland ook van de partij zou zijn. Eerder riepen ook de Letse inzending voor het songfestival, popgroep Citi Zēni en de Zweedse omroep SVT de EBU op om Rusland niet mee te laten doen met het liedjesfestijn in mei.

De Nederlandse omroep AVROTROS sprak zich vrijdag ook uit. S10, de Nederlandse inzending van dit jaar, gaf aan zich daarbij aan te sluiten. "Dit was het enige juiste om te doen", laat een woordvoerder van AVROTROS nu in een reactie weten. "We zijn blij dat de EBU dat ook zo ziet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry en Meghan steunen bevolking van Oekraïne

In navolging van AVROTROS heeft ook de NPO positief gereageerd op het besluit van EBU om Rusland uit te sluiten van deelname aan het songfestival. "Juist het Eurovisiesongfestival is een festival van verbinding en verbroedering en daar hoort een land dat de soevereiniteit van een buurland op zo’n grove wijze schendt, niet bij", staat in een verklaring van de publieke omroep.

De Oekraïense songfestivalkandidate van dit jaar, Alina Pash, trok zich vorige week terug, omdat ze op de Krim zou zijn geweest en dat mag niet volgens de regels van de Oekraïense omroep. De zangeres zou hiervoor reisdocumenten hebben vervalst.