Aangifte tegen Sonja Bakker na zoveelste plagiaatrel

02 maart 2022 12:24

Er ligt een aangifte tegen Sonja Bakker (47) nadat ze van plagiaat wordt beticht door de Foodsisters. Advocaat Carlo Liefting 'ergert zich dat ze hiermee wegkomt' en doet op eigen houtje aangifte. Hij hoopt dat de officier van justitie de aangifte in behandeling neemt, zo vertelt hij aan RTL Boulevard.

"Dit kan zo niet langer"

Fraude, flessentrekkerij, oplichting en inbreuk op auteursrecht zijn slechts vier van de twaalf punten waarop de advocaat aangifte tegen Sonja Bakker doet. "Dit kan zo niet langer", zegt hij nadat bekend wordt dat Sonja wéér recepten heeft gestolen en zelfs een poging tot omkoping doet (zie fragment hieronder). Het zint Liefting niet dat Sonja 'van anderen steelt' en er 'goud geld aan verdient'.

Ondanks de belofte tot 'beterschap' en om de 'benadeelden te vergoeden', blijft Sonja volgens Liefting, gespecialiseerd in familierecht en strafrecht, frauderen en zich schuldig maken aan de punten waarop hij aangifte doet. Verdienen aan 'onjuist gedrag' is 'in strijd met de wet en met het wetboek van strafrecht'. 

Advocaat Christiaan Alberdingk, gespecialiseerd in auteursrecht, laat aan RTL Boulevard het volgende weten: "Als iemand Sonja Bakker ervan verdenkt auteursrechtinbreuk te hebben gepleegd, moet die persoon gewoon zelf een procedure starten. Voor het OM is dit niet echt een zaak. Het strafrecht wordt in auteursrechtzaken beschouwd als een laatste redmiddel, voor het geval het civiele recht geen uitkomst biedt.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sonja Bakker komt met nieuw boek na plagiaatrel: 'Sluit het jaar positief af'

De laatste slachtoffers van de kopieermachine van Sonja Bakker zijn Foodsisters Janneke en Amande. Zij zijn over de kook dat Sonja haar belofte om niet meer klakkeloos recepten en foto's van haar concullega's te jatten, niet nakomt. De dieetgoeroe gaat haar boekje voor de zoveelste keer te buiten als blijkt dat recepten van anderen nog steeds als haar recepten worden gepresenteerd én dat ze daarmee geld verdient.

Deze keer gaat het mis op haar nieuwe online platform. "Sonja, volgens mij heb je niet zo je best gedaan. Je hebt letterlijk onze teksten gekopieerd", aldus Janneke. "Ik schrok, want ik herkende gelijk de foto van de Foodsisters. Het recept was identiek overgenomen", zegt Janneke. "Na wat er eerder is voorgevallen, verbaast het ons des te meer dat ze op de oude voet verder lijkt te gaan", vult Amande aan.

Sonja wil met de vrouwen schikken in ruil voor geheimhoudingsplicht, maar daarmee is het voor de zussen niet (eier)koek en ei. Janneke: "Voor mij voelt het niet goed om geld aan te nemen tegen voorwaarden. Dat was niet ons doel. Het was ons doel dat ze het ging rectificeren en op een nette manier haar klanten op de hoogte zou brengen. We waren niet uit op geld."

Volgens crimedeskundige Clarice Stenger moet er eerst een civiele procedure gestart worden. "De aangifte moet een maatschappelijk belang dienen. Ik vraag me af waarom advocaat Carlo Liefting aangifte doet, want dit zou gedaan moeten worden door een gedupeerde", aldus Clarice.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Oud-medewerkers Sonja Bakker klappen uit de school over werkwijze

In november 2021 kwam Sonja nog tot een schikking in de vorige plagiaatrel. Volgens Silvia Ribas Dunnirvine - die al jaren haar succesvolle blog 'Garden in the Kitchen' runt - zijn zij en Sonja tot een overeenkomst gekomen waar ze verder geen uitspraken over wil doen.

Eind augustus kwam naar buiten dat Sonja een aantal recepten van Sylvia overnam en deelde op haar online kanaal. Het leek daardoor alsof het haar eigen creaties waren. Het nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel en had grote consequenties voor de dieetgoeroe. Sonja nam afstand van haar werk om tot bezinning te komen om vervolgens drie weken later terug te keren als mindsetcoach.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!