'Disney eist dat lhbti-verhalen in films geschrapt worden'

10 maart 2022 09:33

Animatiestudio Disney heeft in diverse films van Pixar voorkomen dat er lhbti-verhalen en -personages inzaten. Dat claimen queer medewerkers van studio Pixar, die onder het Disney-concern valt, in een brief die in het bezit is van vakblad 'Variety'. In de brief uiten medewerkers hun ongenoegen over het feit dat Disney weigert de omstreden 'Don't say gay'-wet te vooroordelen die binnenkort in Florida wordt ingevoerd.

"Bijna elk moment van openlijke homoseksuele genegenheid is uit Pixar-films gehaald"

De wet maakt het mogelijk scholen aan te klagen als zij seksuele oriëntatie en genderdiversiteit bespreken. De wet zet veel kwaad bloed bij niet-conservatieven. Onder meer president Joe Biden heeft de wet al veroordeeld. Disney is, vanwege de vele attractieparken, een van de grote werkgevers in Florida.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

LHBTQ+-beweging wil dat Netflix special Dave Chappelle verwijdert

De lhbti-medewerkers van Pixar schrijven in hun brief aan de top van Disney dat zij er genoeg van hebben dat Disney zegt pro-gay te zijn, terwijl het bedrijf dat in de praktijk niet waarmaakt. 'Bijna elk moment van openlijke homoseksuele genegenheid is uit Pixar-films gehaald', schrijven zij. 'Ook als er zware kritiek op dit besluit kwam door de creatieve teams en de leiding van Pixar.' Pixar was de afgelopen decennia verantwoordelijk voor grote animatiehits als Toy Story, Finding Nemo en The Incredibles.

'Wij bij Pixar geloven erin dat het vertellen van diverse verhalen bijdraagt aan meer lhbti-tolerantie', schrijven de medewerkers in de brief. 'Wij hebben gezien dat verhalen die wij hierover wilden vertellen na evaluatie van Disney waren geschrapt of teruggebracht tot een kruimel.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Arabische Alles op Tafel-film onder vuur om gay personage

De medewerkers van Pixar reageren met de brief op eerdere uitspraken van Disney-topman Bob Chapek. Die weigert de wet te veroordelen maar claimt wel dat Disney de lhbtq+-gemeenschap gunstig gezind is. Hij stelde maandag dat het bedrijf zijn best doet de queer-gemeenschap onder de aandacht te brengen door het 'maken van zeer inclusieve, inspirerende content'. De Pixar-medewerkers weerspreken deze claim van Chapek nu dus.

Disney beloofde woensdag 5 miljoen dollar (omgerekend zo'n 4,5 miljoen euro) te doneren aan de Human Rights Campaign en andere organisaties om de rechten van lhbti'ers te beschermen. Ook beloofde Chapek 'in gesprek te gaan' met de gouverneur van Florida over de wet. Chapek wees de wet nog steeds niet expliciet af, zoals veel medewerkers van Disney, mensenrechtenorganisaties en vakbonden wel willen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Disney doneert 5 miljoen voor bescherming lhbti'ers

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!