Simon Leviev Beeld © Netflix

Tinder lanceert achtergrondcheck, maar niet door Tinder Swindler

11 maart 2022 17:46

De nieuwe functie op Tinder die het voor Amerikaanse gebruikers mogelijk zou maken om matches beter te onderzoeken op eventuele misdaden, is niet tot stand gekomen door de Israëlische crimineel Simon Leviev (31). Dat laat een woordvoerder van het datingplatform aan 'TMZ' weten. Simon werd bekend door de Netflix-documentaire 'The Tinder Swindler', waarin drie slachtoffers aan het woord komen die hem ontmoetten via Tinder en soms wel voor honderdduizenden euro's zijn opgelicht.

Gebruikers zouden hun matches sinds deze week tot op zekere hoogte kunnen controleren via Garbo, een non-profitorganisatie met wie Tinder samenwerkt en die zich richt op achtergrondcontroles. Daarmee zouden eventuele misdaden kunnen worden getoond, hoewel Garbo op de website zelf aangeeft niet alles nauwkeurig te kunnen checken.

Tinder was al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een functie voor de controles, vertelt de zegsman van Tinder aan entertainmentwebsite TMZ. Al in 2020 zou Tinder de samenwerking zijn aangegaan met Garbo. De Netflix-documentaire verscheen pas dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tinder Swindler aangeklaagd door de echte familie Leviev

Veel Tinder-gebruikers gaven aan de functie te willen, meldt de zegsman. Hoewel de achtergrondcontrole niet tot stand is gekomen door het verhaal rondom Simon Leviev, zou Tinder 'blij zijn als soortgelijke gebeurtenissen worden voorkomen'. Iemand als Simon Leviev zou er bovendien meteen uitgepikt worden met het nieuwe systeem, stelt de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tinder Swindler vraagt 20.000 dollar voor promobezoekje

De Tinder Swindler werd geboren als Shimon Yehuda Hayut. Hij papte met vrouwen aan op Tinder en deed zich voor als een familielid van diamantenhandelaar Lev Leviev. Vervolgens maakte hij deze vrouwen geld afhandig en liet hij niets meer van zich horen. In totaal zou hij miljoenen euro's hebben 'verdiend' met zijn praktijken. De familie Leviev heeft Simon aangeklaagd na de documentaire ook is hij uitgesloten van de meeste datingapps, waaronder Tinder.

Clarice over werkwijze Tinder Swindler: 'Hij pakt ze heel rustig in'

06:00

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!