J.K. Rowling Beeld © Getty Images

J.K. Rowling reageert op uitspraken Poetin over cancelcultuur

25 maart 2022 18:29

Schrijfster J.K. Rowling (56) vindt dat de Russische president Poetin (69) niet mag klagen over de 'Westerse cancelcultuur'. Dat stelde de schrijfster van de 'Harry Potter'-boekenserie in reactie op een toespraak die Poetin vrijdag op televisie hield, waarin hij de behandeling van Russische culturele figuren vergeleek met die van J.K. Rowling.

"Kritiek op de Westerse cancelcultuur is misschien niet het meest gepast als het komt van mensen die momenteel burgers afslachten of die hun critici gevangenzetten en vergiftigen"

'Kritiek op de Westerse cancelcultuur is misschien niet het meest gepast als het komt van mensen die momenteel burgers afslachten of die hun critici gevangenzetten en vergiftigen', schreef de auteur op Twitter bij een artikel over de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Ze sloot haar bericht af met de hashtag #IStandWithUkraine.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

J.K. Rowling maakt tóch haar opwachting in Harry Potter-reünie

De Russische president zei vrijdag in een toespraak op televisie dat het Westen probeert de hele Russische cultuur in de ban te doen. Er zijn de afgelopen weken in het Westen evenementen geannuleerd waarbij Russische culturele figuren betrokken waren die hun steun aan de oorlog hadden uitgesproken. Dat gebeurde bijvoorbeeld met enkele uitvoeringen van klassieke muziek waarbij Valeri Gergiëv, algemeen directeur van het Marinski Theater St. Petersburg, betrokken was.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry Potter-ster Jason Isaacs neemt het op voor auteur J.K. Rowling

J.K. Rowling kwam zelf in het verleden in opspraak door een aantal uitspraken over transgenders. Eind 2019 kwam ze onder vuur te liggen toen ze op social media een artikel bekritiseerde waarin de omschrijving 'mensen die menstrueren' voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. Critici namen dat haar kwalijk omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren. Verscheidene Harry Potter-castleden, onder wie Daniel Radcliffe en Emma Watson, distantieerden zich van haar uitspraken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

J.K. Rowling 'kapot' door overlijden Helen McCrory

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!