Willem-Alexander mee op oefening. Beeld © Defensie

Kort nachtje voor de koning: mee op legeroefening in Noorwegen

27 maart 2022 16:00

Koning Willem-Alexander had afgelopen nacht een korte nacht, en niet vanwege de zomertijd. Hij deed mee aan een nachtelijke oefening van de Koninklijke Marine.

De koning woonde in Noorwegen de zogenoemde Cold Response bij, een tweejaarlijkse NAVO-oefening met ruim 30.000 deelnemers. Hij kreeg aan boord van het schip Zr.Ms. Rotterdam een rondleiding en kreeg daar onder meer uitleg over hoe maritieme diensten helpen bij amfibische landingen (verplaatsing van zee naar land of andersom).

Overnachten in het veld

In de avond was de koning aanwezig bij een uitleg van de Maritime Battle Staff en hij nam afgelopen nacht zelf ook deel aan een amfibische landing. 'In het veld' leerde de koning over tactiek en planningsuitdagingen bij zulke landingen. De overnachting was ook tussen het marinepersoneel.  

De koning in een zogenoemd survival dompelpak aan boord van de Zr.Ms. Rotterdam.

Willem-Alexander woonde vandaag als afsluiting van zijn werkbezoek een gesimuleerde verplaatsing per sneeuwscooter naar een patiënt bij en een medische evacuatie per helikopter naar het schip Zr.Ms. Rotterdam.

Elke twee jaar doen 27 landen mee aan de Cold Response van de NAVO, waarbij samenwerken over land, zee en in de lucht wordt geoefend.

Bekijk ook: Koningspaar steekt Oekraïense gemeenschap hart onder de riem

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!