Ronald Koeman Beeld © ANP

Ronald Koeman vanaf 2023 bondscoach Nederlands elftal

6 april 2022 09:11

Ronald Koeman (59) is per 1 januari 2023 weer de bondscoach van het Nederlands elftal. De 59-jarige trainer heeft een akkoord bereikt met voetbalbond KNVB over een tweede termijn als coach van Oranje. Hij volgt dan Louis van Gaal (70) op, die na het WK in Qatar stopt als bondscoach.

"Ik kijk uit naar de nieuwe samenwerking"

Ronald liet in het nieuwe seizoen van de Videoland-serie Força Koeman al doorschemeren het wel te zien zitten om terug te keren als bondscoach. De trainer was tussen 2018 en 2020 ook al eindverantwoordelijke bij Oranje.

Hij was eerder van februari 2018 tot augustus 2020 trainer van Oranje. Onder leiding van de oud-verdediger plaatste Nederland zich voor het eerst sinds het WK van 2014 voor een eindtoernooi, het EK van 2020. Vanwege het coronavirus werd dat toernooi met een jaar uitgesteld. Koeman was toen al vertrokken. Hij maakte in de zomer van 2020 de overstap naar FC Barcelona. In zijn contract bij de KNVB had de coach een clausule laten opnemen dat hij weg mocht als Barcelona zich zou melden. In oktober van vorig jaar ontsloeg Barcelona Koeman wegens teleurstellende resultaten.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ronald Koeman haalt in Hoge Bomen uit naar voorzitter Barcelona

In zijn eerste periode als bondscoach speelde het Nederlands elftal twintig wedstrijden onder leiding van Koeman. Elf duels werden gewonnen, vijf eindigden er gelijk en Oranje verloor er vier. Nederland bereikte in 2019 de finale van de Nations League, waarin Portugal met 1-0 te sterk was.

"Ik kijk uit naar de nieuwe samenwerking", aldus Ronald. "Een kleine anderhalf jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlands elftal vertrokken. Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ronald Koeman moet zijn grote liefde, FC Barcelona, verlaten 

Koeman staat open voor nieuw avontuur als bondscoach

00:57