Freek de Jonge Beeld © ANP

Freek de Jonge roept NOS op WK in Qatar 'sober' uit te zenden

07 april 2022 18:20

De NOS moet de uitzendingen rond het WK in Qatar sober en ingetogen gaan doen. Die oproep deed cabaretier Freek de Jonge (77) donderdag op NPO Radio 1. Hij stelde eerder al dat er voor voetbalteams 'geen eer te behalen valt in Qatar'.

"De NOS moet positie kiezen"

"Ik snap dat je niet meer onder die wedstrijden uitkomt", aldus de cabaretier. "Maar die nabeschouwingen vinden altijd plaats in een studio vol toeterende supporters. De NOS moet positie kiezen en zeggen: we gaan dit sober en ingetogen doen, of we gaan het niet doen."

Bondscoach Louis van Gaal heeft zich recent ook hard uitgesproken tegen de FIFA en het feit dat Qatar het WK organiseert. Volgens de bondscoach van Oranje, dat al zeker is van deelname aan het toernooi in de Golfstaat, kijkt de wereldvoetbalbond louter naar commerciële belangen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Freek de Jonge gaat bijzondere film maken

"Ik vind het belachelijk dat we een WK in een land gaan spelen om, zoals de FIFA dat zegt, het voetbal in dat land te ontwikkelen. Dat is bullshit", zei Van Gaal recent. Hij verbond er echter geen consequenties aan.

Veel grote sponsors van Oranje lieten weten dit jaar het WK in Qatar links te laten liggen. Vanwege de slechte mensenrechtensituatie gaat onder meer ING geen kaarten aanbieden aan klanten en personeel. Ook zullen er geen grote campagnes worden opgetuigd rond het WK.

De mensenrechten in Qatar staan al jaren ter discussie. Amnesty International publiceerde donderdag een nieuw rapport waaruit blijkt dat er op dat gebied, ondanks alle discussie rond het WK, nog weinig tot niets is veranderd in het land. De KNVB blijft bij het standpunt dat door deelname aan het WK de situatie in het land bespreekbaar kan worden gemaakt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!