Will Smith deelt een klap uit aan Chris Rock Beeld © ANP

Will Smith de komende 10 jaar niet welkom bij de Oscars

8 april 2022 21:13

Will Smith (53) is tien jaar lang niet meer welkom bij de Oscars na de klap die de acteur gaf aan Chris Rock (57). Dat heeft The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, de organisatie achter de filmprijzen, zojuist besloten. Ook mag hij niet meer op andere bijeenkomsten komen.

De klap van Will aan comedian Chris Rock was 'onacceptabel' volgens het bestuur, die bij elkaar kwam via Zoom. De organisatie heeft ook zijn excuses aangeboden voor het feit dat de uitzending gewoon doorging zonder stil te staan bij het incident. "Het was een kans voor ons om een voorbeeld te stellen voor onze gasten en kijkers en daarin schoten we tekort, onvoorbereid als we waren voor iets wat nog nooit eerder is gebeurd", aldus de organisatie.

De acteur heeft het besluit dat hij de komende tien jaar niet welkom is bij de uitreiking van de Oscars geaccepteerd. 'Ik accepteer en respecteer de beslissing van de Academy', laat hij in een korte verklaring weten aan Amerikaanse media.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix zet productie nieuwe film Will Smith in de ijskast

De directie zou eigenlijk pas op 18 april praten over de gevolgen van de klap, maar heeft de meeting vervroegd omdat Will afgelopen week bekendmaakte dat hij zijn lidmaatschap bij de Academy heeft opgezegd. 

Will stelde in een verklaring dat hij het vertrouwen van de Academy heeft geschonden en zijn collega-acteurs die genomineerd waren voor een Oscar of er een wonnen de kans heeft ontnomen om hun succes te vieren. Ook betuigde hij opnieuw spijt voor zijn daad en schreef hij dat hij eraan wil 'werken om te garanderen dat ik nooit meer zal toestaan dat geweld het wint van verstand'. Will sloeg Chris omdat die een grap maakte over zijn vrouw, de actrice Jada Pinkett Smith. Zij lijdt aan de haarziekte alopecia.

Organisatie Oscars niet veel mogelijkheden om Will Smith te straffen

03:08

Omdat Will zijn lidmaatschap heeft opgezegd kan hij niet langer meestemmen voor de Oscars. Ook kan hij niet meer elk evenement bezoeken dat de Academy organiseert. Zijn beslissing heeft geen gevolgen voor de Oscar die hij vorige week zelf won voor de beste mannelijke hoofdrol, tenzij de Academy besluit hem die af te nemen. Will kan in de toekomst ook gewoon voor een Oscar worden genomineerd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Will Smith was al boos op Chris Rock om eerder grapje over Jada Pinkett-Smith'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!