Mores-voorzitter Janke Dekker aan tafel bij Jinek. Beeld © RTL

Meldpunt ontvangt 120 reacties na The Voice-rel

12 april 2022 22:57

Meldpunt MORES, waar slachtoffers van ongewenst gedrag in de creatieve sector zich kunnen melden, heeft sinds de onthullingen over 'The Voice' 120 reacties ontvangen. Dat heeft voorzitter Janke Dekker dinsdag gezegd bij 'Jinek'. Zij voegde hieraan toe dat het meldpunt in 2021 in totaal 97 meldingen ontving.

"Het waren niet eens de details van de verhalen, maar vooral de manieren waarop er werd gereageerd waren shocking"

Janke merkt op dat ook de verhouding van zwaarte van de meldingen anders is dan voorheen. "Normaal was de verhouding 85-15, en dan neigen de meldingen in die tweede groep in zwaarte richting strafrecht", stelt ze. "De verhouding van de meldingen die we na The Voice ontvingen, was 50-50."

De woordvoerder van MORES was naar eigen zeggen 'van slag' van alle verhalen die ze heeft gelezen in de weken na The Voice. "Het waren niet eens de details van de verhalen, maar vooral de manieren waarop er werd gereageerd waren shocking", stelt Janke. "Dat gaat van: je had zeker een overgevoelige dag en ben je ongesteld? Tot: zo is diegene nou eenmaal, ontloop hem maar even."

Meldpunt MORES heeft 120 meldingen ontvangen na The Voice-rel

02:07
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Slachtoffers The Voice vragen kabinet om onafhankelijk onderzoek

MORES ontving in de nasleep rond The Voice ook veel mails van mensen uit andere sectoren die wilden weten waar zij terecht konden met meldingen van ongewenst gedrag: "Van de luchtvaart tot de advocatuur - dit probleem gaat echt niet alleen over de mediasector."

Een groot probleem dat MORES signaleert is ook dat veel slachtoffers opmerken dat er weinig gebeurt met aangiften die bij de politie worden ingediend. "Van alle zedenzaken wordt 80 procent uiteindelijk geseponeerd", constateert Janke. "Er komen maar weinig zaken voor de rechter. Het gaat om waarheidsvinding en zolang er geen bewijs is van geweld, is het bewijzen van een zaak heel lastig."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Chantal Janzen verwacht terugkeer van The Voice: 'Mooie middelvinger'

Bij The Voice en andere programma's gaat het echter om een situatie waarin een werkgever een wettelijke verplichting heeft na te komen, beklemtoont de voorzitter van MORES: "Een werkgever móet een veilige werkomgeving voor iedereen creëren. Daar kan en moet je een werkgever op aanspreken."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!