Sanil B. (tweede van links) Beeld © ANP

Laatste Mallorca-verdachte mag proces in vrijheid afwachten

13 april 2022 13:07

Sanil B. (20), de laatste verdachte die nog vastzit in de Mallorcazaak, die draait om de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag beslist.

"Ik heb mensen gekickt, maar niet die jongen"

De nabestaanden van Heuvelman zijn teleurgesteld door deze beslissing. "Mijn cliënten hebben het gevoel dat de verdachten beloond worden voor hun zwijgen", zegt advocaat Edwin Bosch die de nabestaanden van Heuvelman bijstaat. 'Het voelt alsof ze beloond worden voor hun zwijgen. Ze roepen: we werken mee, maar ze verklaren niks."

De rechtbank zei te begrijpen dat de vrijlating van B. moeilijk zal zijn voor de nabestaanden. Maar dat B. mede door zijn blanco strafblad, jonge leeftijd en de tijd dat hij al vast zit zijn proces in vrijheid mag afwachten. De verdenking dat hij betrokken is bij de dood van Heuvelman blijft bestaan en hij blijft verdachte. De rechtbank verbond een aantal voorwaarden aan de vrijlating, zo mag hij geen contact hebben met de medeverdachten.

B. ontkent dat hij betrokken was bij de dood van Heuvelman. Toch zat hij nog als enige vast, omdat er DNA van het slachtoffer op zijn schoen werd gevonden. Carlo Heuvelman overleed afgelopen juli aan hersenletsel na een vechtpartij tijdens zijn vakantie op Mallorca. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

'Getuige van fatale mishandeling op Mallorca geïntimideerd: ruit ingegooid'

Ook bekende B., volgens het Openbaar Ministerie, schuld in een gesprek met een politie-informant. Die vroeg hem: "Je hebt hem geslagen die hoerenzoon?" B. zou geantwoord hebben: "Ja, wollah." Volgens B. was hij in paniek, omdat hij net van de politie had gehoord dat Heuvelmans DNA op zijn schoen was gevonden. "In een panieksituatie zeg je soms andere dingen."

Uit de uitwerking van het gesprek bleek dat B. vooral ontkende iets te maken te hebben met de dood van Heuvelman: "Ik heb mensen gekickt, maar niet die dooie jongen." Wel bekende hij die avond vijf mensen geslagen te hebben en drie mensen geschopt.

De advocaat van Sanil B., Peter Plasman noemde het opgenomen gesprek 'een vies spelletje' van de politie en vindt dat het zijn client juist vrijpleit. Hij vroeg de rechtbank om B. dan ook onder voorwaarden vrij te laten. Iets waar het OM zich tegen verzette: "Een vrijlating op dit moment zou voor een grote maatschappelijke onrust zorgen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Nog één Mallorcaverdachte in de cel: 'Tegen u ligt er gewoon meer'

Tijdens de zitting woensdag bleek dat er nieuw gesprek was opgedoken tussen verdachten Sanil B. en medeverdachte Mees T. De twee werden afgeluisterd in het politiebusje dat hen na de vorige zitting terugreed naar het huis van bewaring. Daarin zouden de jongens gezegd hebben dat de medeverdachten die op vrije voeten waren meer wisten over de dood van Heuvelman.

Na de bespreking van de persoonlijke omstandigheden van de aanwezige medeverdachten, die zich vooral richtte op werk, studie en sporten, deed de officier van justitie een oproep aan de verdachten om te vertellen hoe het nu echt zat: "Het kan gewoon niet dat jullie niet meer weten. Wie wil nu eens vertellen hoe het echt zit?"

Sanil B. antwoordde: "U doet nu net alsof wij het moeten weten, maar wij zijn er ook kapot van." Verder bleef het stil in de zaal. "Oprecht dat ik denk dat jullie meer moeten weten, maar ik heb mijn antwoord gekregen", reageerde de officier.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de negen verdachten is waarschijnlijk in oktober. De rechtbank denkt zes of zeven dagen nodig te hebben om de zaak af te doen.

'Er mist cruciaal bewijs in zaak dodelijke vechtpartij Mallorca'

04:59

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!