Qmusic Beeld © ANP

Rechter besluit: Qmusic moet stoppen met dance-programmering

19 april 2022 16:21

Qmusic moet stoppen met haar nieuwe dance-programmering op de zaterdagavond. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam dinsdag besloten. De radiozender werd door evenementenorganisator Q-dance voor de rechter gesleept.

"We moeten helaas constateren dat Qmusic zich niet aan de gemaakte afspraken houdt"

Qmusic zou volgens Q-dance een schikking uit 2005 overtreden door het programmeren van programma's specifiek toegewijd aan dancemuziek. De evenementenorganisator vond Q-dance en Qmusic te veel op elkaar lijken. Uiteindelijk kwamen de twee partijen tot de afspraak dat de radiozender gewoon Qmusic mocht heten, maar alleen als het station niet actief dancemuziek zou promoten. Aan die afspraak houdt Qmusic zich niet voldoende, vindt Q-dance. Met een nieuwe show vol dancemuziek op zaterdag zou de zender de afspraken schenden. De rechter geeft Q-dance daarin gelijk.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marieke Elsinga stopt tijdelijk met de ochtendshow van Qmusic

De rechtbank legt Qmusic op om binnen veertien dagen na het vonnis de dance-programmering te staken en gestaakt te houden. Voor iedere overtreding hiervan moet Qmusic een dwangsom van 10.000 euro betalen. Ook moet de radiozender de proceskosten aan de zijde van Q-dance betalen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mattie en Marieke verslapen zich voor ochtendshow Qmusic

"Met de aankondiging van de nieuwe zaterdagavondprogrammering in oktober, die in zijn geheel in het teken staat van dance, hebben we helaas moeten constateren dat Qmusic zich niet aan de gemaakte afspraken houdt", liet Sander Bijlstra, directeur bij Q-dance eerder weten. "We hebben sinds oktober meerdere malen geprobeerd om tot nieuwe afspraken te komen, echter heeft Qmusic de deur steeds dichtgehouden waardoor een gang naar de rechter noodzakelijk was. Wij vragen de rechter nu om Qmusic op te dragen om de gemaakte afspraken alsnog na te komen."

Qmusic heeft laten weten in hoger beroep te gaan. "Wij hebben kennisgenomen van de uitspraak van de voorzieningenrechter. Wij worden nu gedwongen om een deel van onze zaterdagavondprogramma’s stil te leggen, ten onrechte", aldus een woordvoerder van Qmusic. "Dit is ook vooral vervelend voor onze dj’s Armin van Buuren, Sunnery James & Ryan Marciano en Afrojack. We gaan hier zeker tegen in hoger beroep."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mattie Valk om treurige reden even niet te horen bij Qmusic

De ochtendshow bij Qmusic wordt voorlopig gepresenteerd zónder Marieke Elsinga. Marieke liet eerder via een audiobericht weten dat ze een stapje terugdoet, omdat haar veeleisende werkschema haar nu te veel energie kost. Wij spraken haar collega Mattie Valk die haar vanzelfsprekend enorm gaat missen de komende tijd.

Mattie staat achter keuze van Marieke: 'Het is nodig'

00:38

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!