Jan Rot Beeld © ANP

Muzikant en schrijver Jan Rot overleden

22 april 2022 14:51

Jan Rot is vrijdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt in een bericht op zijn Facebookpagina. De zanger, componist en schrijver had uitgezaaide darmkanker.

"Het was een prachtig leven"

'Vanmorgen heeft Jan vredig en vol liefde het leven verlaten', luidt het bericht. 'Hij heeft gekozen voor een stille crematie, zonder uitvaart.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan Rot lanceert online afscheidsalbum: 'Veel luisterplezier'

Jan maakte in augustus 2021 bekend dat hij uitgezaaide kanker had. Deze maand liet de muzikant weten dat hij nog maar een paar weken te leven had en dat hij daarom al zijn optredens moest annuleren. "Ik hoop er met mijn gezin nog een bijzondere tijd van te maken en dank iedereen voor alle warmte, steun en applaus de afgelopen decennia. Ik ben nog niet weg hier, maar zeg het alvast: Het was een prachtig leven", schreef hij op Facebook.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ruud de Wild brengt met schilderij ode aan stervende Jan Rot

Open over ziekte

De muzikant was in zijn column voor het AD en op sociale media erg open over zijn ziekte. Dat was Jan ook op tv toen hij in januari 2022 voor de tweede keer meedeed aan De Slimste Mens. De KRO-NCRV zei bij hoge uitzondering ja tegen een tweede deelname omdat het een van zijn laatste wensen was. In 2012 verloor hij de finale, tien jaar later vloog hij er tijdens de kwartfinale uit.

Jan Rot was schrijver van boeken en liedjes en hij vertaalde de teksten van musicals als Hello, Dolly! en Jersey Boys. Ook de teksten van de Nederlandse versie van rockopera Tommy van The Who zijn van zijn hand. Eerder deze maand verscheen zijn afscheidsalbum I.P.V. Kaarten.

Eerbetoon

Jan Rot is overleden op de dag dat hij op NPO Radio 5 wordt geëerd met een speciale uitzending. In Een Rotavond, zoals de aflevering heet, praten vrienden en collega's over hem en wordt werk van hem ten gehore gebracht. Onder de gasten zijn onder anderen zangeres Marjolein Meijers, met wie Jan Rot jarenlang het duo An + Jan vormde, Jakob Klaasse, de pianist van Rot en Bill van Dijk met wie Rot in de musical De Palingvissers stond. Astrid de Jong presenteert de uitzending.

De muzikant laat zijn vrouw Daan en hun vier kinderen achter.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!