Johan Derksen Beeld © ANP

Johan Derksen nuanceert verhaal: 'Vrouw niet gepenetreerd met kaars'

27 april 2022 21:40

Johan Derksen (73) heeft begin jaren zeventig een dronken, bewusteloze vrouw niet gepenetreerd met een kaars, maar deze kaars op een sokkel tussen de benen van de vrouw gezet. Dat vertelde hij woensdag in het programma 'Vandaag Inside', in een nuancering op alle commotie over de kaars-anekdote die hij dinsdagavond vertelde in dat programma.

"Het waren de zeventiger jaren. Ik wilde duidelijk maken hoe mensen van mijn generatie ondeugend zijn geworden"

"Ik was onbeschaafd, ik was 24, ik schaamde mij er dood voor", aldus Johan. "Het waren de zeventiger jaren. Ik wilde duidelijk maken hoe mensen van mijn generatie ondeugend zijn geworden en een losbandige periode hebben meegemaakt. Ik stak mijn hand in eigen boezem."

'Uitspraken Johan Derksen bijzonder pijnlijk voor slachtoffers'

04:38
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Steven Brunswijk beleefde bekentenis Johan Derksen 'als komiek'

De 73-jarige wilde naar eigen zeggen duidelijk maken 'dat Nederland bol staat van de hypocriete mensen die zich misdragen en tegelijkertijd mensen aan de schandpaal nagelen'. De analist weigert excuses te maken. "Aan wie dan? Dat zou net zoiets zijn als de burgemeester die nu sorry zegt omdat Piet Hein zich misdragen zou hebben."

Twee andere tafelgasten, columnisten Özcan Akyol en Yesim Candan, probeerden hem nog duidelijk te maken dat hij zijn anekdotes wellicht beter niet had kunnen vertellen, gezien de hele commotie over de MeToo-onthullingen rond The voice of Holland

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Roos Schlikker online belaagd na opstappen Vandaag Inside

De commotie over zijn verhaal raakt hem nauwelijks. "Ik kan er goed tegen", aldus de analist kort voor de uitzending in een voorstukje. De uitspraken en de lacherige manier waarop collega's Wilfred Genee en Rene van der Gijp dinsdag erover deden, leidden woensdag tot veel boze reacties. "Ik had juist het idee dat ik mij kwetsbaar opstelde", zei Johan woensdagavond.

Verder vindt de analist vooral dat 'de woke cancelgemeente weer heel actief is geweest'. "Het blijft gek dat je elk half uur op het NOS Journaal bent."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Voice-advocaat: 'Verklaring Johan Derksen bagatelliseert slachtoffers'

In de uitzending van woensdagavond gaven de presentatoren op geen enkele manier blijk van enig inzicht hoe kwetsend hun gesprekken over seksueel geweld zijn voor slachtoffers. "In het hele gesprek van de mannen leek maar niet door te dringen hoe kwetsend alles is wat ze vandaag en gister zeiden", stelde Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, woensdag in het NPO-radioprogramma Met het oog op morgen.

 "Het ging weer vooral over hoe zwaar zij het zelf hadden, en dat ze geen foute grappen meer mogen maken. Het hele grote probleem achter hun uitspraken werd niet besproken. Ik vond het heel teleurstellend."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

René van der Gijp: 'Misschien past programma niet meer in huidige tijdgeest'

Ze vindt dat producent Talpa Network snel de verantwoordelijkheid moet nemen en duidelijk stelling moet nemen in deze kwestie: "Laat de slachtoffers aan het woord, vertel wat er fout gaat. Zeg: dit was niet goed, wat we gisteren deden. Laat zien dat je geleerd hebt van The Voice en dat je het écht anders wilt doen."

Talpa zei woensdag 'snel in gesprek' te willen met Johan, maar gaf voor de uitzending woensdagavond geen reactie meer op alle ophef.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen weigert excuses aan te bieden: 'Jeugdzonde'