Vandaag Inside Beeld © ANP

Voice-advocaat: 'Verklaring Johan Derksen bagatelliseert slachtoffers'

27 april 2022 22:39

De nadere uitleg van Johan Derksen (73) over het 'kaarsenverhaal' is 'ongeloofwaardig'. Dat stelt advocaat Sébas Diekstra (41), die een aantal slachtoffers van 'The Voice' vertegenwoordigt. Johan vertelde in de uitzending van 'VI' van dinsdagavond dat hij begin jaren zeventig een bewusteloze vrouw met een kaars penetreerde. Woensdag nuanceerde hij zijn verhaal; hij zou de vrouw niet hebben gepenetreerd en wilde de 'tijdgeest' van de jaren zeventig schetsen.

"Dit komt alles behalve geloofwaardig over en lijkt meer een zielige poging om Johan Derksen als stamgast bij het programma te redden"

"Er werd gisteren hard gelachen om de opmerking over het verhaal dat er een kaars bij de betreffende vrouw ‘in gestopt’ werd", aldus Sébas Diekstra. "Nu wordt dat opeens genuanceerd. Dit komt alles behalve geloofwaardig over en lijkt meer een zielige poging om Johan Derksen als stamgast bij het programma te redden."

'Uitspraken Johan Derksen bijzonder pijnlijk voor slachtoffers'

04:38
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen nuanceert verhaal: 'Vrouw niet gepenetreerd met kaars'

De advocaat vindt dat de aanpak van het programma en de uitleg 'het leed van slachtoffers van ernstige zedenfeiten echt op een pijnlijke manier bagatelliseert. Dit door het normaliseren en ridiculiseren van seksueel misbruik met een wilsonbekwame vrouw'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hoe zit het nou met de aangiftes rond The Voice-schandaal?

Johan nuanceerde het verhaal woensdag door te zeggen dat hij niet een kaars in de vagina van een dronken, bewusteloze vrouw heeft gestopt, maar een grote 'duizendgeurenkaars' op een sokkel tussen de benen van de bewusteloze vrouw gezet. "Het waren de zeventiger jaren. Ik wilde duidelijk maken hoe mensen van mijn generatie ondeugend zijn geworden en een losbandige periode hebben meegemaakt. Ik stak mijn hand in eigen boezem."

Hij wilde naar eigen zeggen duidelijk maken 'dat Nederland bol staat van de hypocriete mensen die zich misdragen en tegelijkertijd mensen aan de schandpaal nagelen'. De analist weigert excuses te maken. "Aan wie dan? Dat zou net zoiets zijn als de burgemeester die nu sorry zegt omdat Piet Hein zich misdragen zou hebben."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

René van der Gijp: 'Misschien past programma niet meer in huidige tijdgeest'

Collega René van der Gijp, die dinsdagavond schaterlachte toen het verhaal verteld werd, vertelde woensdagavond dat hij het hele verhaal van dinsdagavond niet gelooft. Talpa zei woensdag 'snel in gesprek' met Johan te willen, maar was woensdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!