Theater Beeld © ANP

Jongeren spelen voorstelling over fabriek van Jodensterren

1 mei 2022 10:58

In 58 gemeenten zijn woensdagavond 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking, weer daaraan gerelateerde voorstellingen en evenementen, meer dan 125 in totaal. Jongeren hebben ook dit jaar een flink aandeel. Zo komt jeugdtheaterschool Theatermakerij Enschede met een zelfgemaakte voorstelling over de fabriek in de stad waar ruim een half miljoen Jodensterren werden gemaakt.

Alle ruim 125 voorstellingen hebben plaats in het kader van de manifestatie Theater Na de Dam. De titel verwijst naar de herdenking bij het Nationaal Monument in Amsterdam. De manifestatie bestaat sinds 2010, toen ze op kleine schaal in de hoofdstad begon. Het initiatief werd destijds genomen door theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Ze vreesden dat de zeggingskracht van de dodenherdenking minder krachtig werd en wilden aan de orde stellen wat de Tweede Wereldoorlog nu voor de samenleving betekent. Inmiddels is het dus een landelijk evenement, waaraan vooral professionele podiumkunstenaars deelnemen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Deze BN'ers hebben een emotionele Dodenherdenking

Jongeren werken mee aan 32 voorstellingen in het hele land, begeleid door beroepsmensen. De jeugdige spelers van genoemde Theatermakerij spraken met ouderen over Jodensterren, het buitensluiten van groepen en het fabrieksleven in en na de Tweede Wereldoorlog in Enschede. Wat ze te horen kregen was de inspiratiebron voor de voorstelling De Jodensterren van Enschede, die in de Museumfabriek te zien zal zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André van Duin spreekt op de Dam tijdens Dodenherdenking

Het thema van de hele manifestatie is deze keer onderbelichte verhalen. Zo komt ook het lot van de Roma en Sinti aan de orde, maar ook van mensen in psychiatrische instellingen. Tevens wordt de oorlog in andere delen van het Koninkrijk over het voetlicht gebracht. In totaal zijn er vier voorstellingen over Nederlands-Indië, dat eerst door de Japanners bezet was en later het toneel werd van een heftige onafhankelijkheidsstrijd. Ook zijn er drie voorstellingen over Suriname. Dat was destijds ook nog onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en was dus van 1940 tot 1945 eveneens in oorlog.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André van Duin over Dodenherdenking: 'Is een mooie speech'

Er keken miljoenen mensen naar de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam vorig jaar. Er werd mooi gesproken door verschillende mensen, maar het was vooral André van Duin die van veel kijkers de harten stal, met zijn indrukwekkende speech.

André van Duin reageert op lovende reacties na toepsraak

03:13

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!