De ambassadeurs van de vrijheid Beeld © ANP

Bevrijdingsfestivals staan om 5 voor 5 stil bij oorlog Oekraïne

5 mei 2022 11:30

Om 16.55 uur, oftewel vijf voor vijf, wordt op alle veertien Bevrijdingsfestivals aandacht gevraagd voor de mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Dit jaar staat het moment extra in het teken van de oorlog in Oekraïne, zo laat een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten.

Sprekers uit Oekraïne maken op alle podia een statement en ze roepen op tot steun aan de slachtoffers van de oorlog. Elk festival geeft een eigen invulling aan het moment. Zo vertelt Lilly Pavlova, een jonge kunstenares, fotograaf en drummer uit Kiev, in Zwolle over hoe ze samen met haar zus en een vriend de hoofdstad is ontvlucht. In Den Bosch spreekt Volodymyr Bevkh, die al twintig jaar in Eindhoven woont maar roots heeft in het Oekraïense Lviv.

Daarnaast kan het publiek, zoals elk jaar, deelnemen aan het symbolische moment, door een selfie te maken en die te delen op sociale media met de hashtag #5voor5. Al die foto's worden verzameld en getoond op de schermen van de podia op de veertien festivals.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Donnie bang om te moeten overgeven in 5 mei-helikopter

Ambassadeurs van de Vrijheid

De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn vanochtend vertrokken voor hun tournees langs de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Suzan & Freek, Fresku, Donnie en Duncan Laurence vertrokken allemaal vanaf vliegbasis Gilze-Rijen.

Drie helikopters van Defensie vliegen met de ambassadeurs naar in totaal veertien festivals in alle twaalf de provincies. Suzan & Freek en Donnie hebben daarbij ieder hun eigen helikopter tot hun beschikking. Duncan Laurence en Fresku delen een vliegtoestel en reizen gedurende de dag ieder ook stukjes met de bus.

De Bevrijdingsfestivals zijn in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam.

Het is voor het eerst in twee jaar dat de festivals weer doorgaan nadat het vanwege de coronapandemie in 2020 werd afgelast en de optredens in 2021 via een livestream te volgen waren.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!