Lale Gül Beeld © ANP

Schrijfster Lale Gül winnaar van Pim Fortuynprijs

6 mei 2022 17:04

Schrijfster Lale Gül (24) is de winnaar van de Pim Fortuynprijs. Dat heeft juryvoorzitter Simon Fortuyn bekendgemaakt op het symposium Verdraagzaamheid versus vrijheid van meningsuiting, ter gelegenheid van de twintigste sterfdag van zijn broer. Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord op het Mediapark in Hilversum.

"Er zijn weinig schrijvers die hun eigen culturele en religieuze achtergrond durven te kritiseren"

De jury prijst de Turks-Nederlandse Lale Gül om haar debuutroman Ik ga leven, waarin ze schrijft over de beklemming van opgroeien in een streng-islamitisch gezin. "Daarvoor is moed nodig", aldus de jury. "Er zijn weinig schrijvers die hun eigen culturele en religieuze achtergrond durven te kritiseren." Na publicatie werd de schrijfster overstelpt met haatberichten en doodsbedreigingen uit de moslimhoek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lale Gül en Evgeniy Levchenko geven Vrijheidscolleges

Maar, stelt de jury: "Lale is een onbevreesde intellectueel. Belangrijke thema’s zoals keuzevrijheid voor vrouwen en de achterstand ten opzichte van mannen beschrijft ze vanuit haar eigen ervaring en ze schuwt de soms pijnlijke realiteit niet."

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. De prijs bestaat uit een wisselbokaal. Hij wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Anders dan anders waren er dit jaar geen andere genomineerden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Binnenkort op de planken: toneelstuk over opkomst Pim Fortuyn

Vorig jaar ging de prijs naar tv-presentatrice en columniste Fidan Ekiz. Lale was toen een van de genomineerden. De jury van de Pim Fortuynprijs bestaat naast voorzitter Simon Fortuyn uit JA21-fractieleider Joost Eerdmans, hoogleraar en publicist Afshin Ellian en psychiater en columniste Esther van Fenema.

Jeroen Spitzenberger ondergaat extreme metamorfose voor rol Pim Fortuyn

05:39

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!