Beeld © ANP

Schutter zorgboerderij mailt Boulevard: 'Al jaren oorlog in mijn hoofd'

7 mei 2022 18:13

John S. (38), de man die justitie verantwoordelijk houdt voor de fatale schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam vrijdag, handelde uit 'pure wanhoop en radeloosheid', schrijft hij in een mail aan RTL Boulevard. In de mail beweert S. dat hij al tijden kampt met psychische problemen en dat hem geen zorg wordt verleend: "Het is al jaren oorlog in mijn hoofd."

"Vijf jaar vertel ik huisartsen en GGZ over mijn obsessie om een vuurwapen aan te schaffen"

Mail schutter zorgboerderij Alblasserdam 'gebaseerd op haat en frustratie'

07:40

S. verstuurde de e-mail enkele minuten voor zijn daad aan de redactie van RTL Boulevard. In het bericht kondigde hij de schietpartij niet aan, maar schrijft hij wel over wat er in zijn hoofd omging. Er staat een opsomming in van vele frustraties en haat, gepaard met enkele gruwelijke foto's van de doodgeschoten Johan Quist (60) uit Vlissingen. De politie trof de schoenmaker op woensdag 4 mei dood aan in zijn zaak in het centrum van Vlissingen. Ook staan er details in de mail die alleen de schutter kan weten. 

Volgens S. was Quist een willekeurig slachtoffer. Die hij ontmoette via een chatroom voor homo's en die hij vermoordde om zijn wapen te testen, en zijn haat te uiten aan een persoon waarvan de naam om privacyredenen niet genoemd wordt in dit artikel. Het wapen zou gekocht zijn via Telegram. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Doorzoekingen in zaak-Alblasserdam, verdachte maandag voorgeleid

Rond 10.50 uur vrijdagochtend zou S. afgelopen vrijdag het vuur hebben geopend op de zorgboerderij. Daarbij kwam een meisje van 16 en een vrouw van 34 om het leven, twee anderen raakten levensgevaarlijk gewond. Zij zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.    

In de mail schrijft S. over zijn psychische problemen en dat hij zich heeft geprobeerd te laten opnemen in een kliniek: "Vijf jaar vertel ik huisartsen en GGZ over mijn obsessie om een vuurwapen aan te schaffen. Ik ben hiervoor in andere landen wezen zoeken maar heb nooit een stap durven zetten. Tot een paar weken geleden", aldus S..

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachte drama Alblasserdam mogelijk betrokken bij dodelijk misdrijf Vlissingen

Ook beweert hij dat hij de afgelopen vijf maanden vijf keer probeerde zelfmoord te plegen. "Een eerdere zelfmoordpoging was vanwege een zorgboerderij. Nooit heeft iemand wat van zich laten horen", aldus S.. Volgens de verdachte liep hij al vanaf zijn twaalfde rond met zelfmoordgedachten en kreeg hij op zijn zestiende moordgedachten. 

De advocaat van S. laat weten letterlijk en figuurlijk onaangenaam verrast te zijn door dit nieuws, maar wil, alleen al vanwege de opgelegde beperkingen t.a.v. zijn cliënt, en vooral in het belang van zijn cliënt, nog geen nader commentaar geven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit is de verdachte van het drama in Alblasserdam

De redactie van RTL Boulevard heeft besloten over de mail te publiceren omdat deze van grote nieuwswaarde is. Zij ontdekte later de mails van S., nadat het Openbaar Ministerie de redactie hierover had geïnformeerd. De politie en het Openbaar Ministerie beschikken over de volledige inhoud van de mail. Alle betrokkenen zijn voorafgaand aan de publicatie door de autoriteiten op de hoogte gebracht. 

Hoe de ernstig gewonde slachtoffers er nu aan toe zijn wil het Openbaar Ministerie zaterdag niet zeggen. Wel laten ze weten dat ze nog steeds in het ziekenhuis liggen.

Wil je praten over zelfmoordgedachten? Bel 0800-0113 of ga naar 113.nl. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!