Josef B. Beeld © Petra Urban

OM eist vier jaar cel tegen Ruinerwold-klusjesman Josef B.

09 mei 2022 20:10

Tegen Josef B., de klusjesman van de Ruinerwold-boerderij, heeft het Openbaar Ministerie maandag een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Volgens het OM is B. schuldig aan de vrijheidsberoving van de kinderen op de boerderij. De zaak lag enige uren stil door een wrakingsverzoek van B..

"Hoe kun jij jezelf recht in de spiegel aankijken als je weet dat er zestien jaar lang kinderen zijn misbruikt?"

De Oostenrijker (61) stond terecht in de rechtbank van Assen, maar liet zijn advocaat het woord doen. Volgens het OM faciliteerde hij vader Gerrit Jan van D. (68) door boodschappen te doen en de buitentuin te onderhouden, en was hij zodoende medepleger. B. was sinds 2010 de huurder van de boerderij. Hij ontkende in een eerdere zitting de aantijgingen.

Drie van de in totaal negen kinderen maakten maandag gebruik van het spreekrecht en gaven aan dat Van D. het 'sekteachtige systeem' niet zonder de steun van B. had kunnen realiseren. Israel beschreef dat de deur niet op slot zat, maar dat de psychische druk hen binnen hield. Shin verklaarde dat er geen warm water was, dat ze geen vrienden mochten hebben en dat ze ook door B. werden vernederd. "B. had twintig jaar geleden moeten ingrijpen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Bekroonde docu Kinderen van Ruinerwold krijgt toch geen vervolg

Edino sprak zelfs van een 'cruciaal groot aandeel'. "Hoe kun jij jezelf recht in de spiegel aankijken als je weet dat er zestien jaar lang kinderen zijn misbruikt? Je verdedigt hem nog steeds." Hij verklaarde dat B. steun gaf aan 'een pedofiel, een kinderverkrachter', doelend op zijn vader.

B. zou zelf ook zijn mishandeld door Van D. In het 'regime' van Van D. betekende protesteren straf. Zijn advocaat gaf aan dat de meestertimmerman opdrachten heeft verloren en daardoor lijdt onder de zaak.

B. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum maar een rapportage over zijn psyche en geestesvermogens kon niet worden gemaakt omdat B. medewerking weigerde. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Geen schadevergoeding voor vader 'verborgen' gezin Ruinerwold

B.'s advocaat Yehudi Moszkowicz wraakte de rechtbank omdat hij van mening was dat die vooringenomen was over de schuldvraag, maar dat wrakingsverzoek werd afgewezen. De zaak liep daardoor enige uren vertraging op. 

Om 19.00 uur ging de zaak verder. Het OM stelde dat B. een trouwe volgeling is van Van D., 'waardoor hij meewerkt aan een jarenlang durende, onafgebroken en intense indoctrinatie'. "Zonder de verdachte was het niet mogelijk geweest om de kinderen hun hele jeugd van hun vrijheid beroofd te houden en hadden de mishandelingen, vernederingen en het ontbreken van zorg en onderwijs niet al die tijd voort kunnen duren." Alleen een forse straf was volgens het OM op z'n plaats.

Het OM vervolgt alleen Josef B., niet vader Gerrit Jan van D. De leider van het gezin kan vanwege zijn herseninfarct in 2016 niet terechtstaan volgens de rechtbank. Hij zit momenteel in een zorginstelling waar hij gedwongen is opgenomen. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!