Marilyn Monroe Beeld © ANP

Marilyn Monroe-portret Warhol levert ruim 184 miljoen euro op

10 mei 2022 04:12

Een door Andy Warhol gemaakt portret van Marilyn Monroe heeft tijdens een veiling van het beroemde veilinghuis Christie's ruim 184 miljoen euro opgebracht. Dat is de hoogste opbrengst ooit voor een Amerikaans kunstwerk én voor een werk uit de twintigste eeuw. Het geveilde portret is een zeefdruk getiteld 'Shot Sage Blue Marilyn'. Het gaat om een van de bekendste werken van Andy, waarvan de waarde vooraf werd geschat op bijna 190 miljoen euro. Dit meldt 'Reuters'.

"Andy's Marilyn portretten staan op gelijke hoogte met Da Vinci's Mona Lisa en Picasso's Les Demoiselle d'Avignon"

Andy maakte in 1964 meerdere zeefdrukken van de actrice, die twee jaar eerder overleed. Shot Sage Blue Marilyn maakt deel uit van een serie van vijf identieke portretten, maar dan in verschillende kleuren. Christie's omschrijft het schilderij als een van de belangrijkste kunstwerken ooit. "Het werk is het absolute toonbeeld van Amerikaanse popcultuur en eveneens enorm toonaangevend voor kunst uit de 20e eeuw. Andy's Marilyn portretten staan op gelijke hoogte met Da Vinci's Mona Lisa en Picasso's Les Demoiselle d'Avignon."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kim Kardashian viel 7 kilo af voor Marilyn Monroe-jurk op Met Gala

Wie het werk van Andy heeft gekocht is niet bekend gemaakt. De opbrengsten gaan naar de Thomas & Doris Ammann Foundation in Zürich, die kinderen helpt met gezondheidszorg en educatieve programma's.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zó verborg Kim Kardashian dat Marilyn Monroe-jurk niet dichtging