President Zelenski Beeld © ANP

President Zelenski spreekt bezoekers filmfestival Cannes toe

17 mei 2022 21:52

De Oekraïense president Volodimir Zelenski (44) heeft dinsdagavond de bezoekers van het filmfestival van Cannes toegesproken. In een videoboodschap die vertoond werd tijdens de openingsavond, riep Volodimir de filmwereld op om zich niet stil te houden nu zijn land wordt geconfronteerd met de invasie door Rusland.

"De wereld heeft een nieuwe Chaplin nodig die ons laat zien dat cinema niet stil is."

"We blijven vechten. We hebben geen andere keuze dan te blijven vechten voor onze vrijheid", zei Volodimir onder meer. Ook zei hij dat films altijd een cruciale rol hebben gespeeld in het verenigen van mensen tegen autoritarisme en wreedheid. Hij verwees in zijn toespraak meerdere keren naar de film The Great Dictator uit 1940, een film van Charlie Chaplin waarin het naziregime van Adolf Hitler belachelijk werd gemaakt. "De wereld heeft een nieuwe Chaplin nodig die ons laat zien dat cinema niet stil is", zei Volodimir.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Songfestivalwinnaar neemt afscheid om te vechten voor Oekraïne

Onder de aanwezigen in de zaal waren onder meer enkele leden uit de jury van de filmcompetitie van Cannes. Ook bekende acteurs zoals Julianne Moore, Eva Longoria en Édgar Ramírez hoorden de speech aan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oekraïense president Zelenski wil Eurovisiesongfestival volgend jaar in Marioepol

De 75e editie van het filmfestival duurt nog tot en met 28 mei.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!