Eurovisiesongfestival Beeld © ANP

Verdachte stemmen niet aangepast in songfestivaluitslag

19 mei 2022 18:30

De uitslag van de finale van het Eurovisie Songfestival wordt niet meer aangepast. De European Broadcasting Union (EBU) heeft de eindrangschikking donderdag bevestigd nadat er in de afgelopen dagen onderzoek is gedaan naar mogelijke stemfraude bij de jury's van zes landen.

Zonder de betrokken landen te noemen meldde de EBU zaterdagnacht bij het bekendmaken van de punten in de finale dat er 'verdachte patronen' waren geconstateerd bij het uitdelen van de jurypunten in de tweede halve finale. De punten van deze landen werden voor de halve finale en finale daarom herberekend. De EBU keek daarbij naar de gegeven punten van buurlanden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kalush Orchestra weer in Oekraïne na Eurovisiesongfestival

De overkoepelende songfestivalorganisatie meldt nu dat het gaat om Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino. Vier van de zes jury's hadden de andere vijf landen in hun top vijf geplaatst en de twee andere in hun top zes of top zeven. Bij de andere vijftien landen die mochten meestemmen in de tweede halve finale stonden vier van deze zes landen juist bij de onderste zes.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

S10 weer terug in Nederland na finale Eurovisiesongfestival

De betrokken landen hadden in de afgelopen dagen om opheldering gevraagd. Vanwege de 'ongekende' omvang van de onregelmatigheden blijft de EBU echter bij de eerdere beslissing om de jurypunten van deze landen te wissen en ook in de finale niet mee te nemen. De EBU noemt de 'integriteit van het stemproces essentieel voor het succes' van het songfestival.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Voorbereidingen Eurovisiesongfestival in Oekraïne van start

Van de drie betrokken landen haalden Azerbeidzjan, Polen en Roemenië overigens wel de finale. Polen eindigde met een twaalfde plaats als hoogste, net onder de Nederlandse inzending S10. Oekraïne won het songfestival. Kalush Orchestra haalde met het liedje 'Stefania' liefst 631 punten binnen, 165 meer dan de Britse zanger Sam Ryder.

S10 gunt Oekraïne de songfestivalwinst

01:18

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!